Pótolják a fákat az útfelújításoknál
Pótolják a fákat az útfelújításoknál

Mint ismert: egyszerre több helyen indult jelentős rekonstrukciós munka a belvárosban, mely három nagy, Sz betűvel kezdődő utcát is érint. A felújítás jellegéből adódóan ez néhány (kevesebb mint féltucatnyi) fát is érint, viszont a pótlásuk is megtörténik.

Amit korábban hírül adtunk, részleteztünk, most már a mindennapokban érzékelhető valóság: folytatódik az önkormányzat hosszú évek óta tartó útrekonstrukciós programja. Ennek részeként nemcsak külterületi utakra figyelnek, hiszen az elmúlt esztendőkben például a Vasvári, a Rákóczi és a Bethlen utca jelentős része, valamint a Debreceni út nagykörúton belüli szakasza is kompletten megújult. A sor idén a Szent István, a Szarvas és a Széchenyi utcákkal folytatódik nyertes önkormányzati pályázatok, illetve projektes megtakarítások eredményeként. A modernizáció adatait nem részletezzük újra (többször megtettük, több felületünkön), viszont hangsúlyozzuk egy elemét, mely szükségszerű velejárója a hasonló jellegű folyamatoknak. Utóbbi két utcában összesen öt fa kivágásáról kellett dönteni előzetes megfontolások alapján, mely a Szarvason 4 japán akácot, a Széchenyin pedig 1 fát érint. A pótlásukra ezüst hárs, illetve birsalma érkezik majd, s természetesen a zöldfelület-rekonstrukciót is elvégzik a munkák befejeztével.

Torlódások csúcsidőben

Ugyanakkor arra is újra felhívjuk a figyelmet, hogy az elindult fejlesztések csúcsidőben jelentős késéseket, fennakadásokat okozhatnak, mivel nagyforgalmú belvárosi utcákról van szó – éppen ez indokolja régóta esedékes felújításukat. Ezért a kivitelezők nevében is kéri az önkormányzat az arra közlekedőket és ott lakókat, hogy lehetőség szerint legyenek türelemmel a nem elkerülhető korlátozásokkal járó munkálatok idején, vagy, amennyiben tehetik, átmenetileg kerüljék el ezeket a szakaszokat. Ez vonatkozik a vasútállomás és a felüljáró közötti nagyjából egy kilométeres részre is, hiszen ott pedig a nagykörút negyven esztendeje tervezett és ígért négysávosítási munkálatai zajlanak. Ezzel párhuzamosan dolgoznak a kormányzati, ötmilliárdos útfelújítási program idei, újabb ütemén is több helyszínen, valamint a Rozsrétszőlő bekötőút szélesítéssel egybekötött felújítása is elindult. Utóbbi nyomvonalon szintén érintett volt néhány fa, ezek pótlását a program részeként éppúgy elvégzik, mint a belvárosban.