Posztumusz díj Görömbei Sándornak

Posztumusz díjjal állított emléket a nyíregyházi mestercukrásznak a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. Görömbei Sándor életének egyik legnagyobb vágya az volt, hogy cukrász legyen. Amikor pályaválasztás előtt állt, Nyíregyházán csak minden második évben indították a képzést, ezért a nyolcadik osztály elvégzése után az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalatnál kifutófiúként helyezkedett el, hogy a következő évben már azt a szakmát tanulhassa, amit igazán szeretett volna.

További képekért kattintson a fotóra!

Az iskola utolsó évében Budapestre került, ahol híres szakemberektől tanulta a cukrászatot. Egész életét a vendéglátásnak szentelte, oktatta a cukrásztanulókat, a kilencvenes évek elejétől pedig saját cukrászműhelyében ötvözte a múlt hagyományait az akkori kor újításaival.

Minőség egész életen át

Tóthné Medved Zsuzsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Szövetség elnöke visszaemlékezésében azt mondta, Görömbei Sándor munkásságára mindig is a minőség volt a jellemző. Az alkotás mellett sok tanulót is oktatott. Az elnök hozzátette, amit megalapított, az a családi vállalkozásban megy tovább.
Görömbei Sándor szellemi hagyatékát családja ápolja. A posztumusz díj azonban felelősséget is ró a családra.

Szellemi hagyaték, amely tovább él

Görömbei Sándorné azt mondta a díjról, különösen fontos a számukra, hiszen a még ma is meglévő cukrászda alapjait Görömbei Sándor rakta le. A mestercukrász felesége hozzátette, Görömbei Sándor olyan szellemi örökséget hagyott hátra, amit nekik szívből jövő kötelességük továbbvinni és a szellemiségét megőrizni.
Görömbei Sándor nagyon sok ismert cukrászt tanított a szakma titkaira. Emlékét ők is megőrizték, szakmaiságát pedig továbbviszik.

A szakma szeretete és felelősségtudat

Kollonnay István mestercukrász-szakoktatót is tanította Görömbei Sándor. Nyíregyháza elismert szakembere azt mondta, egykor oktatója elsősorban a munkával nevelte őt, és azzal a személyes varázzsal, ahogy átadta a szakma szeretetét és azt a felelősségtudatot, ami ebben a szakmában elengedhetetlen.
Az elmúlt évben a „Kiváló régió” címet is elnyerő Nyíregyháza és Környéke Gasztronómiai Régió így Görömbei Sándor posztumusz díján keresztül egy újabb olyan elismeréssel gazdagodott, amely a gasztronómia területén a környék jó hírét viszi tovább.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)