Postázzák az értesítőket!

Népszavazásra készül az ország. A 18. életévüket betöltött magyar választópolgároknak október 2-án kell a szavazóurnák elé járulni és kifejteni véleményüket arról, mit gondolnak az Európai Unió elképzeléséről, mely szerint az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhatnák a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. A szavazás időpontjáig még majdnem két hónap van, az értesítőket augusztus 8-tól postázzák a szavazóknak. Bizonyos feltételek megvalósulására minden választópolgárnak gondot kell fordítani.

 

Augusztus 15.

 

Dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője korábban azt mondta a Nyíregyházi Televíziónak, a legfontosabb az, hogy mindenki figyelje, megkapja-e azt az értesítőt, ami alapján részt tud venni az októberi népszavazáson. A legfontosabb határidő, amit figyelni kell, augusztus 15-e. Ez a hétfői nap az, amikor minden választópolgárhoz el kell jutnia az értesítőnek arról, hogy őt névjegyzékbe vették. A címzetes főjegyző hozzátette, a névjegyzékbe vétel az augusztus 5-i hatályos lakcímnyilvántartás alapján történik. Abban az esetben, ha valakinek ezt követően változik a lakcíme, akkor a változás alapján tud részt venni a választáson. Nem változott a szavazókörök beosztása a legutóbbi választások óta. 2014 októberében volt a helyhatósági választás. Mindenki alapesetben annak a száz szavazókörnek valamelyikébe kapja meg az értesítését, ahol legutóbb, az önkormányzati választáson szavazott. Természetesen aki azóta új lakcímet létesített, annak megfelelően kapja meg az értesítését.

 

Lesz lehetőség máshol szavazni

 

Most is lehetőség lesz arra, hogy ha valaki Nyíregyházától távol lesz a szavazás napján, a tartózkodási helyén szavazzon. Ha pedig valaki a voksolás napján érkezik ide, akkor Nyíregyházán is ikszelhet. Az erre vonatkozó bejelentéseket egészen a választást megelőző második nap, délután négy óráig, azaz szeptember 30-án, pénteken négy óráig meg lehet tenni a választópolgároknak.

ME.