Portugáliából jött és a Fülöp-szigetekre megy a Cantemus Gyermekkar
Portugáliából jött és a Fülöp-szigetekre megy a Cantemus Gyermekkar

Egy hetes lisszaboni útjáról érkezett haza augusztus 2-án az énekkar. Szabó Dénes kórusát a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség hívta meg az úgynevezett „World Choral EXPO" rendezvényére.

Magyarországot a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra nőikar, a gyermekkarok közül a  Cantemus Gyermekkar képviselte Portugáliában. Meghívott kórusok érkeztek még Ukrajnából, Németországból, Kanadából, Katarból, Mexikóból, Kínából, Indonéziából, Izraelből, Törökországból és természetesen egy lisszaboni együttes is részt vett az eseményen. A Cantemus Gyermekkar több kisebb koncertet is adott, és részt vett a „Hang-színek" programban, ahol öt különböző nemzet énekkara tanulhatott egymástól, majd egy közös koncerten bemutatkoztak a közönségnek is. A Cantemus Gyermekkar Bárdos Lajos: Szellő zúg című kórusművét választotta a közös produkcióra, amit aztán nagy sikerrel adtak elő a többi énekkarral együtt. A lányok az Indonéziából érkezett kórustól például egy nagyon színes, sok mozgást és komoly koreográfiát igénylő művet tanultak meg.                                                                                                                                       

 A gyermekkar augusztus 2-án érkezett haza, de ismét nagy útra készülődnek. Augusztus 14-26. között a Fülöp-szigetekre utaznak. A „Hail Mary the Queen Gyermekkar" megalakulásának 20. évfordulójának ünnepére kaptak meghívást. Ez az a kórus, akik tavaly nyáron kedvelt vendégei voltak a Cantemus Kórusfesztiválnak. S ha még mindez nem lenne elég, a Fülöp-szigetekről pár napra Szingapúrba is átugrik a  Cantemus Gyermekkar a "Treble Voices" fesztiválra, ahol augusztus 23-án a Victoria Concert Hall-ban lépnek fel, a rendezvény kiemelt együtteseként.

Mindeközben tíz napos mesterkurzust tart Tajvanon Szabó Soma Liszt-díjas karnagy, aki így nyilatkozott két hete a Szieszta műsorában:

Harmadízben megyek. Ezek szerint az eddigi munkámmal is elégedettek voltak. Nagyon megtisztelő és érdekes feladat, nagy kihívás. Ott is egy teljesen más világgal és más kultúrával szembesül az ember, és akkor a mi kultúránkból kell valamit átadni. Nemcsak a nyelvi, hanem a gondolkodásbeli különbségek nehézségeit is le kell küzdeni.

A Vegyeskar júliusi japán útjáról korábban már beszámoltunk, de várhatóan sűrű lesz az ősz és a tél is a felnőttek számára.

Az Gyermekkar a jövő heti utazása előtt, augusztus 10-én hallhatja a nyíregyházi közönség a Fülöp-szigetekre készült műsort a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A koncert a Kodály Társaság szatmári körútját zárja. A középkori templomtúra és a szombati hangverseny vendége lesz a Társaság országos vezetőségéből többek közt Sebestyén Márta, Sebestyénné Farkas Ilona és Kudlik Júlia is.