Police.hu – Lezárt akta: őrizetbe vették az ukrán embercsempészt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 35 éves ukrán állampolgárságú férfi ellen. A gyanúsítottat 2019. június 9-én a csengersimai határátkelőhelyen közös román-magyar rendőri ellenőrzés során tetten érték, amint az általa vezetett lengyel honosságú személygépkocsival négy vietnámi állampolgárt szállított volna illegálisan Nyugat-Európába. A rendőrök a gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amit az illetékes ügyészség javaslatára a bíróság elrendelt, és a büntetőeljárás teljes időtartama alatt fenntartott.

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a férfi egy nemzetközi embercsempész bűnszervezet tagja volt. Elfogását megelőzően anyagi haszonszerzés érdekében még két szállításban vett részt, melynek során ukrán társaival együttműködve Lengyelországban bérelt autókkal migráns személyeket juttattak át több államhatáron keresztül Románia területéről Nyugat-Európába. A nyomozóknak az eljárás során sikerült beazonosítaniuk a bűnszervezet másik két ukrán állampolgárságú tagját is, akik ellen a Mátészalkai Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

 

Forrás: police.hu