Polgárőrök (is) vigyáznak a bulizó fiatalokra

A rendőrség és a polgárőrség közös razzia során ellenőrizte a városban található szórakozóhelyeket és környéküket. A rendszeres, közös megmozdulások során a szervezetek célja nem csupán a kontrollálás, hanem az is, hogy védelmet biztosítsanak a bulizóknak. Figyelnek arra, hogy még az esetleges jó hangulat ellenére se kövessenek el szabálysértést vagy garázdaságot. A polgárőrök prevenciós jelleggel járják végig a frekventált helyeket, hiszen céljuk az, hogy mindenki épségben hazaérjen. Párban járnak, amit a törvény tesz kötelezővé számukra.

– A polgárőröknek nincs intézkedési jogosítványuk. Csak annyit tehetnek, hogy puszta jelenlétükkel figyelmeztetik a fiatalokat egy óvatosabb magatartásra. Ha viszont ezt túllépik, akkor nincs más lehetőségük, értesítik a rendőr-járőr kollégákat – mondta Czidor Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség régióvezetője.

A polgárőr szóbeli tájékoztatást adhat a rendbontó fiataloknak, egyetlen esetben intézkedhet, akkor, ha bűncselekmény közben érnek tetten valakit. Ekkor akár testi kényszert is alkalmazhatnak addig, amíg az intézkedő rendőr vagy közterület-felügyelő meg nem érkezik. A fiatalok segítséget is kérhetnek a polgárőröktől: ha például valakit atrocitás ér az utcán, vagy útbaigazítást szeretne, bátran fordulhat a járőröző polgárőrökhöz. 2015. május elejétől szeptember elejéig minden szombaton nyolc helyszínen összevont szolgálatot hajtottak végre a polgárőrök és a rendőrök. Ezek olyan eredményesnek bizonyultak, hogy 2016-ban folytatódnak Nyíregyházán.

Mikita Eszter