Polgárőr város lett Nyíregyháza

Több mint ötezer polgárőr vette birtokba szombaton a nyíregyházi repülőteret. Ám ezúttal nem szolgálatban voltak. Az ország számos területéről érkeztek a 23. alkalommal megrendezett Országos Polgárőr Napra, amelynek ezúttal a szabolcsi megyeszékhely adott otthont. Bemutatók, versenyek, előadások várták a résztvevőket.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a találkozó egyrészt egy olyan demonstratív jelleggel bír, hogy a polgárőrök a jelenlévő állami és rendészeti vezetők előtt ismételten hitet tesznek a bűnmegelőzés és a közbiztonság védelme mellett, másrészt pedig egyfajta kikapcsolódást, szórakozási lehetőséget is nyújt.

 

Díjak és fogadalmak

 

További képekért kattintson a fotóra!

A rendezvényen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak a kiemelkedő tevékenységet nyújtó önkénteseknek. Ezenkívül 150 új tag ünnepélyes fogadalmat is tett. Három éve már a 14-18 év közötti fiatalok is csatlakozhatnak a polgárőr egyesületekhez. Most közel 100 ifjú polgárőr döntött így. Ez az utánpótlás, a jövő szempontjából is lényeges. Farkas Viktória, az egyik új ifjú polgárőr úgy véli, ha már most látják a pontos feladatokat, akkor később sokkal könnyebben és magabiztosabban fognak tudni bekapcsolódni az aktív szolgálatba.

 

A polgárőrök Nyíregyházáért, Nyíregyháza a polgárőrökért

 

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, a polgárőr szervezetek Nyíregyháza közbiztonságának fenntartásában is elengedhetetlen szerepet töltenek be, ezért a város mindent megtesz támogatásuk érdekében, nemcsak anyagilag, hanem irodával és felszerelésekkel is segíti munkájukat, továbbá idén a városi bál bevételét is a polgárőr szervezeteknek ajánlották fel.

 

Növekvő támogatás

 

A rendezvényen részt vett Dr. Pintér Sándor is. A belügyminiszter a polgárőrök áldozatkész munkájára hívta fel a figyelmet, hiszen szabadidejüket áldozzák fel a települések biztonságáért, egyebek közt vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben is. Mint mondta, éppen ezért a kormány munkájukhoz többféle támogatást is ad.

– A polgárőrség 2010 előtt évente körülbelül 100-200 millió forintos támogatáshoz jutott hozzá. Jelen pillanatban több mint 1 milliárd forint a támogatottsága a kormány részéről, amit effektív pénzben kap meg. Ezentúl az együttműködési támogatás keretében kerékpárokat, motorkerékpárokat, autókat kap, és sok esetben azokat a technikai eszközöket, amelyek a kapcsolattartáshoz szükségesek a polgárőrök, a rendőrök és a határvadászok között, illetve polgárőrök és az önkormányzat között – hangsúlyozta dr. Pintér Sándor.

További képekért kattintson a fotóra!

Országszerte 183 településen 9900 lovas polgárőr teljesít szolgálatot. Számukra is ezen a napon rendezték meg a 6. Országos lovas polgárőr szemlét.

 

Megyei díjazottak

 

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Város” kitüntető címet adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Nyíregyháza Város Önkormányzatának; a „Polgárőr Község” kitüntető címet adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Kékcse Község Önkormányzatának. A Polgárőr mozgalomban és különösen a „300x100 Biztonság” programban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Nagy István urat, a Rozsréti Polgárőr Egyesület elnökét. A rendezvény vándorzászlót Lisovszki Róbert és Cidor Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagjai vették át a tavalyi rendező képvisletében Csaplár Zoltántól, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos