Polgármesteri helyszíni szemle

A „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című pályázat egyik helyszíne a Szántó Kovács János utcai parkoló. Augusztusban kezdődött meg a kivitelezés, a terület előkészítése és a bontási munkálatok elvégzése után megtörtént a talajvízszint süllyesztése. Jelenleg a készültségi foka meghaladja az 50 százalékot. Négy záportározó blokkból a harmadik egység most kerül a helyére. Itt tartott helyszíni szemlét dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki elmondta, hogy nagy szükség volt a beruházásra.

További képekért kattintson a fotóra!

– 2010 végén, 2011 első félévében lehetetlen állapotok voltak több városrészben, itt a Malomkertben is. Már 2012-ben megindítottuk a csapadékvíz elvezető rendszer kidolgozásának a koncepcióját. Az első szakasz 2013/14-ben volt, amikor a Berenát utcától a Bujtoson át a Malomkertig a fővezetéket szélesítettük, záportározókat is építettünk, Kistelekiszőlőben már azt megelőzően, és most pedig ez került sorra. Van egy nyertes pályázatunk, 662 millió 100 százalékos támogatású összeggel, ebből a Malomkertet és Borbányát tesszük rendbe kétféleképp, a fővezetékeket kiszélesítjük, és modern csövekre cseréljük, hogy el tudja vezetni a vizet, másrészt pedig itt 4 blokkban összesen 400 köbméteres záportározót építünk.

Az ott lakók is nagyon örülnek a korszerűsítésnek, hálájukat fejezték ki a városvezetésnek. A garázsokban egy-egy nagyobb eső idején, állt a víz.

– Szeretnénk megköszönni, hogy ezt a lehetőséget megragadta a városvezetése, számunkra ez mindennapos probléma volt, mikor Isten áldását adta a nagymennyiségű csapadékkal.

A Malomkerttel egy időben a Tüzér utcán is gőzerővel folyik a munka. A cél a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése a meglévő beton csőcsatornák elbontásával és a nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák, burkolt árkok építésével. Eddig több mint 100 méteres szakaszon fektettek már le aknákat és csöveket. A munkálatok ideje alatt 30 km/h sebességkorlátozás és előzési tilalom van érvényben, útszűkületre, időszakosan félpályás útlezárásra is számítani kell az Orosi út irányába tartóknak. A munkálatok előreláthatóan október közepéig tartanak. A Tünde, Alma és Lujza utcán, még nem kezdődött el a kivitelezés, de azokon a területeken is forgalmirend-változásra kell majd számítani, ezért kérik a vezetők megértését és türelmét.

Kanócz Rita

(Fotó: Szarka Lajos)