Pokorny–Rudolf nász a szabadtérin

A kisbabát váró Liptai Claudia töltötte be korábban ezt a „státuszt”, de mint egykori „párjától”, a Kossuth-díjas Rudolf Pétertől megtudtuk, a „nejcsere” dacára a közönség felhőtlen szórakozása garantálható. (Ezt csak a felhős ég zavarhatja meg!) Bizonyára sokan betelepednének abba a Pletykafészekbe, amelyikben Pokorny Lia és Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Simon Kornél, Básti Juli és Scherer Péter, Bertalan Ági és Schmied Zoltán  a házaspárok, legalábbis az előadások időtartama alatt. Mi lehet a titka, hogy Neil Simon darabját több mint fél évtizede játsszák nemcsak a közönség, de önmaguk örömére is? – kérdeztem először a Csacsacsa, a Szerencsés Dániel, a Jób lázadása vagy az Üvegtigris című filmekből is jól ismert művésztől.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

– A történet egy alpolgármester otthonában játszódik, ahová házassági évfordulóra érkezik a baráti kör. Én egy nagyon magabiztos, kicsit pökhendi, az első nehézségektől széteső könyvelőt játszom, aki a végén nagy bajba kerül: egy olyan esten történtekről kell beszámolnia, amin nem vett részt... Minden alkalommal nagy kihívást jelent számomra ez a monológ. Neil Simon darabja a szórakoztatáson túl a sznob elitről mond lesújtó véleményt egy gusztustalan pletyka kapcsán. Érdekes, egy baráti kör tagjai hogyan esnek egymásnak pillanatok alatt... (Nem nehéz ezt a kis társaságot odaképzelnünk a Rózsadombra.) Természetesen a szereposztás is hozzájárult a sikerhez; minden egyes alkalommal öröm találkozni ezekkel a kollégákkal, ráadásul Puskás Tamás rendező jó érzékkel terelgetett bennünket a próbák során. Örömteli hír, hogy Claudia gyermeket vár, s természetes, hogy egy idő után már nem lehetett tovább halogatni a cserét. Liával sokat játszottunk együtt a Beugróban, rendezője voltam az Ahogy tetszikben, a Vőlegényben, így nem jelent gondot a közös játék. Bár már egy kész előadásba „száll be”, de ő ezt nyilván átitatja majd a saját egyéniségével.

ROBIN WILLIAMSSZEL FORGATOTT

Rudolf Péter többször fellépett már városunkban. A feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel együtt az És Rómeó és Júlia... című darabbal is bemutatkoztak Nyíregyházán, ami életük egyik legfontosabb munkája. Mint megtudtuk, a több mint 300 előadás közül az itteni az egyik legizgalmasabb volt a számukra. A VIDOR Fesztiválon Kálloy Molnár Péterrel a Kövek a zsebbent, majd néhány évvel később az Új Színházzal a Fogat fogért című Feydeau vígjátékot játszották el, s filmvásznon is szerepelt az Üvegtigris 3-ban és a Csudafilmben. Moziban, tévében rengeteg maradandó értékű alkotásban láthattuk. A televízióban nemrég vetítették a Hazudós Jakabot, amiben együtt játszott a felejthetetlen, közelmúltban elhunyt Robin Williamsszel (Holt költők társasága, Jó reggelt, Vietnám!). Milyen emlékeket őriz róla?
– Nehéz körülmények között, nagy hidegekben játszottunk, de ő tartotta bennünk a lelket. Egy hazugságaival a rabokba lelket tápláló embert alakított, aki ezzel a tettével akaratlanul hozzájárult ahhoz, hogy a „testvéremet” lelőtték a németek. Egy kis jelenetem volt vele. Birkóztam az angollal, ráadásul egy speciális akcentust kellett elsajátítanom. Robin látta rajtam a jelenetem végén, hogy elégedetlen vagyok magammal, de a rendező továbbot intett. Mivel kicsi szerepem volt, nem tehettem meg, hogy ismételtessem a felvételt a stáb akarata ellenére, ő azonban egy mondva csinált ürüggyel a maga nevében kérte ezt. Most már minden rendben zajlott. Ez nemes gesztus egy olyan világsztár részéről, aki nagy lélek volt, látszólag kimeríthetetlen energiákkal rendelkezett, s mentes volt minden sztárallűrtől.
A Szabadtéri Nyár részletes programja a 9. oldalon, valamint a nyiregy­haza.hu-n olvasható.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Kép: Játék közben Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter)

 

A SZÍNHÁZ A LEGNAGYOBBAK KÖZÖTT

A Magyar Teátrumi Társaság tagja lett a Móricz Zsigmond Színház. A legnagyobb hazai színházi szervezetben való tagság a nyíregyházi teátrum számára a társaság tagjaival való szorosabb együttműködését jelentheti. Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője azt mondta, az együttműködés egyik előnye, hogy ha például egy színháznak van egy üres játszónapja, amikor nem tudja, hogy mit tűzzön műsorra, akkor a Magyar Teátrumi Társaság tagjai tudnak segíteni abban, hogy kedvezményes áron elhoznak egy előadást.