A Plein-Air Művésztelep kiállítása
A II. Nyíregyházi Nemzetközi Plain-AIR Művésztelepen készült alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központban. A tárlat a Városnapok keretein belül nyílt meg helyi és külföldi művészek részvételével.

Fuvola,- és gitárjátékkal köszöntötték a II. Nyíregyházi Nemzetközi Plain-AIR Művésztelep alkotóit a Váci Mihály Kulturális Központban szombaton. Második alkalommal dolgozhattak külföldi és nyíregyházi művészek a sóstói Múzeumfaluban egy héten keresztül, megörökítve a város és környezetének szépségeit.

 

Cél: bemutatni Nyíregyházát és környékét

 

Zagyva László, a művésztelep vezetője azt mondta, a lehetőség célja volt bemutatni Nyíregyházát. Hozzátette, tulajdonképpen nem csak a város megismertetése volt a cél, hanem az, hogy az itt szerzett benyomásokat ki ki hogyan jeleníti meg saját művészeti ága segítségével.

További képekért kattintson a fotóra!

Egy hét alatt hét művész tette láthatóvá gondolatait, értéseit, akik más környezetben alkottak, mint ahogy azt megszokták.

 

„Jó néha más szemmel nézni”

 

Csutkai Csaba fotóművész azt mondta az egy hétről, hogy más szemmel kellet néznie a művésztelepen, mint általában, amikor alkalmazott fotósként készít egy-egy képet kiadványokhoz. A nyíregyházi művész hozzátette, számára ez nagyszerű lehetőség volt.

A Múzeumfalu és környezete megihlette a vendégművészeket is.

Maciej Majewski festőművész, grafikus elmondta, nagyon sok lehetőséget tartogatott számára a művésztelep. Az utazás, az itt tartózkodás, a beszélgetések helyi művészekkel és a benyomások egytől egyig az alkotókedvükre gyakoroltak kedvező hatást.

 

Művészet, mint összekötő kapocs

 

A művészet összekötő kapocsként működhet két nemzet között, hiszen olyan nyelven szól az emberekhez, amit anyanyelvtől függetlenül bárki megért.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, a művészet és a művészeti alkotások a legjobb hírvivők, hiszen amikor az alkotók hazaviszik Nyíregyházáról az itt létrehozott műveiket és kiteszik egy intézmény falára, vagy bekerül egy múzeumba, akkor azt nagyon sok ember megnézi. Így bárki megismerheti, hogy a művészek milyennek látják Nyíregyházát. Az alpolgármester hozzátette, ebben az is benne lehet, hogy a művészet kedvelő közönség kedvet kap és felkeresi a várost.

A II. Plain-AIR Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokat az érdeklődők június 11-ig tekinthetik meg a Váci Mihály Kulturális Központ fogadóterében.

ME.

(Fotó: Trifonov Éva)