Plakátok Nyíregyháza német testvérvárosából, Iserlohnból
Nyíregyháza német testvérvárosa, Iserlohn város önkormányzatának ifjúságvédelmi részlege minden évben plakát felhívást tesz közre egy-egy aktuális témakörben, amely a fiatalok problémáit érinti, mint pl.: az alkohol károsító hatása, az erőszak, a kirekesztés, az internet függőség, vagy az úgynevezett „K.O. cseppek”, drogok veszélye, vagy a mobiltelefon átgondolt használata, 2016-ban a túlzott soványság veszélyére hívták fel a figyelmet.

A német szervezők az idén is Nyíregyháza rendelkezésére bocsátották az idei plakátakció munkáit. Elsőként, 2016. december 05-től a NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjai ismerhetik meg kreatív plakátokon keresztül, az iserlohni fiatalok véleményét, gondolatait a túlzott soványság veszélyéről. A német diákalkotók most a napjainkban sajnos időszerűvé vált kérdéssel, az ANOREXIÁVAL foglalkoztak. Ez a betegség nem csak a lányokat, hanem egyre inkább a fiukat is érinti.

Lassan már hagyománnyá vált, hogy a NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma minden év végén plakátkiállítást szervez az adott év iserlohni plakátpályázat munkáiból. A „Zay-s” kiállítást a diákönkormányzat szervezte meg. A DÖK titkár Orosz Szabina nyitotta meg az eseményt és felhívta a tanulók figyelmét arra, ha közülük valaki úgy érzi, hogy van hozzá kedve, kreatív energiája és szeretne a következő évben ö is készíteni plakátot, akkor érdemes tudnia, hogy az iserlohni önkormányzat már meghirdette a 2017. évi plakátverseny témáját: „Több figyelmet a gyermekek szexuális zaklatása elleni harcnak!”

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyíregyházi Iserlohn Bizottság támogatja a német kezdeményezést, és mint minden évben, most is a plakátakció teljes anyagát vándorkiállításként rendelkezésre bocsájtja a helyi köznevelési intézmények, és szervezetek számára. (Érdeklődni lehet: Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatala, Kulturális Osztály, külügyi referensnél, Tel: 524-527.)