Pirosodik a vörös kód – Segítség a rászorulóknak
Fotó: Illusztráció

Ahogy mínuszba fordul a téli idő, a városban élő 3-400 hajléktalan ember ellátásáról gondoskodik az önkormányzattal kötött szerződés szerint a Periféria Egyesület. Most megnyílt éjszakára is az Oltalom Szeretetszolgálat nappali melegedője, de február végéig kérhetnek még tűzifát az arra rászoruló családok.

Mínusz 10 fok, vagy annál hidegebb idő, ami a törvény szerint kifejezetten veszélyes a közterületen élő hajléktalanokra. Persze veszélyeztetettek ezek az emberek életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt az enyhébb télben is.

„A vörös kód célja az, hogy a hajléktalan személyeket, akik az utcán élnek, bentlakásos intézményekben helyezzék el a rendkívüli hideg időszakban. Tekintettel arra, hogy ebben az időszakban nehezíti a helyzetet a COVID-járvány, és nem fogadhatnak ellátottakat a bentlakásos intézmények, ezért egyeztettünk a Periféria Egyesülettel, illetve az Oltalom Szeretetszolgálattal, és az utcán élő hajléktalanok elhelyezésére – amennyiben a vörös kód meghirdetésre kerül – az Oltalom Szeretetszolgálat fenntartásában működő nappali melegedőben kerül sor” – tájékoztatott dr. Krizsai Anita, a nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztály vezetője. 

Nekünk egy ember élete is fontos – szögezte le a Periféria szakmai vezetője, aki csapatával estéről estére győzködi a veszélyben lévő, utcán élőket.

„Néhányan már vállalták, pl. tegnap este is volt egy ilyen ügyfél, aki nem kifejezetten veszi igénybe az éjszakai szálláshelyet, de azért tegnap sikerült a kollégáimnak rávenni, hogy a hideg idő miatt azért ezt mégis tegye meg.”

Most a pandémia miatt életben lévő kijárási korlátozás miatt kérik a szakemberek a városlakókat, hogy akár este 8 óra előtt is, vagy akit munkája később is az utcára enged, fokozottan figyeljék a hajléktalanokat, és jelezzék a 24 órán át működő diszpécserközpontnak az 504-618-as telefonszámon. A krízisautó azonnal a megnevezett helyre indul és a Rákóczi utcai melegedőbe viszi a bajba jutott embert.

„Kevés jelzés érkezik, tehát lecsökkent ez országosan is így van – az utcán élő hajléktalanokkal kapcsolatos jelzések száma, és sajnos azt a hírt kaptuk a múlt héten, hogy Budapesten több kihűléses haláleset történt, pedig nem voltak még nagyon hidegek. Éppen azért, mert a járókelők nem veszik észre, hiszen otthon vannak, és nincs lehetőség nyolc után meglátni a megbújó hajléktalan embereket, nem érkezik jelzés, és nem tudunk kimenni hozzájuk segítséget nyújtani. Ebből Pesten már voltak tragédiák, szóval valamiféle figyelemfelhívás lehetne” – tolmácsolta a szociális szakemberek kérését a Periféria Egyesület szakmai vezetője, Somogyiné Katona Anikó.

Íme, tehát a kérés és a felhívás. Jelezzék a szakembereknek, ha a kemény mínuszokban utcán maradt embert látnak! A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal felhívása pedig arról szól, hogy február végéig igényelhetnek még családonként 5 mázsa tűzifát az arra rászorulók. A Család- és Gyermekjóléti Központ Északi, Déli és Huszártelepi irodáiban telefonon jelentkezzenek, majd a NYÍRVV Tüzér utcai telephelyéről szállíthatják el a fát. Emellett élelem nélkül, egyedül élő, idős vagy cselekvésképtelen emberekről is várja a nyíregyháziak jelzését a Periféria diszpécserszolgálata.

A Család- és Gyermekjóléti Központ telephelyeinek telefonszáma:

– Északi telephely, 4400 Nyíregyháza, Május 1. tér 10/A (telefon: 06-42/444-297);

– Déli telephely, 4400 Nyíregyháza, Vécsey u. 15. (telefon: 06-42/421-169);

– Huszártelepi telephely, 4400 Nyíregyháza, Huszár tér 5. (telefon: 06-42/315-719).