Pincér mestervizsga Nyíregyházán

 

Terítés...

Modern, klasszikus, kerek vagy szögletes tányéros díszasztalokat terítettek a pincér mestervizsga jelöltjei a gyakorlati megmérettetésükön. Az egyik asztalnál a vizsgázó azt magyarázta a vizsgabizottság tagjainak, hogyan terítette meg az asztalt a képzeletbeli galériamegnyitóra. A több mint 10 éve pincérként dolgozó Pusztai József azt mondta, a díszasztal megterítésében hasonló trendek uralkodnak, mint a gasztronómia más területein.

 

Felszolgálás...

 

Felszolgálóként nemcsak azzal kell tisztában lenniük, hogy milyen poharat és milyen evőeszközt tegyenek az asztalra, hanem azzal is, hogy a különböző ételallergiával együtt élőknek milyen ételeket ajánlhatnak. A mestervizsgát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte olyan pincéreknek, akik több éve dolgoznak ezen a területen, ám ismereteiket bővíteni szerették volna, de a vizsgát egy, a jövőben életbe lépő szabályozás is életre hívta. 2016 szeptemberétől a gyakorlati helyek csak úgy tudnak tanulókat fogadni, ha a képzést vezetők rendelkeznek mester végzettséggel. A mestervizsga komplex, a felszolgálók valamennyi ismeretét számon kérik.

 

Ételek...

 

Tóthné Medved Zsuzsa, a vizsgabizottság elnöke elmondta, több feladatból tevődik össze a gyakorlati vizsga. Az első egy díszasztal megterítése. A témakörök kihúzása után a pincérek angol és magyar nyelvű menükártyát készítettek, hiszen angolul is el kell tudni mondani a vendégeknek kínált menüsort. Ezt követi az élőmunka, ami az jelenti, hogy a vendéget kiszolgálják az asztalnál.

 

Italok...

 

Az ennivalók mellett italokat is fel kell szolgálni a mesterjelölteknek. A cím megszerzése után a pincérek mesterré válnak, ami a felelősség mellett számos előnnyel is jár.

Pusztai József, a Lugas Hotel pincére azt mondta, a mestervizsgára azért jelentkezett, mert szerette volna összemérni a tudását más felszolgálókéval, valamint, hogy tanuljon. A szakmán belül pedig elismerés a számára a cím megszerzése.

A 26 jelöltet vendéglátós szakemberek vizsgáztatták. A gyakorlati képzést Telepóczky András, a Sipkay Barna Középiskola szakoktatója végezte, az elméleti felkészítésről dr. Kovács Mihályné gondoskodott. A vizsgabizottság tagja: Széles Klára, az Aventinus Étterem vezetője, Varga Zoltán, a Lónyai Menyhért Iskola igazgatóhelyettese, a vizsgabizottság elnöke pedig Tóthné Medved Zsuzsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Szövetség elnöke volt.

Mikita Eszter