Pilótaképzésben az élen

A Vidéki Repülőterek Szövetsége 1999-ben alakult meg Debrecenben, jelenleg 10 tagjuk van. Céljuk a vidéki régiók versenyképességének növelése, felzárkózásuk segítése a repülőterek fejlesztésével. Emellett összehangolják a szakmai munkát, közös képzéseket szerveznek, de részt vesznek a jogszabályok felülvizsgálatában, változtatásokat kezdeményeznek, és keresik a fejlesztések pályázati lehetőségeit is. Az érdekvédelmi szervezet Nyíregyházán tartotta soros ülését, többek között egy aktuális fejlesztésről is tanácskoztak. Vadász László elnök elmondta, egy műholdas megközelítési eljárást szeretnének meghonosítani a reptereken, és úgy látszik, hogy ezt sikerül európai uniós támogatásból megvalósítani.

 

NYÍREGYHÁZA A LEGJELENTŐSEBB OKTATÓBÁZIS

 

A Vidéki Repülőterek Szövetségéhez tartozó repterek között Debrecen és Sármellék komoly nemzetközi forgalmat bonyolít, Győr-Pér az üzleti repülésekre specializálódott teherszállítással, Nyíregyháza pedig a hazai repülőgép vezető képzés legjelentősebb bázisa. Horváth Péter alelnök kiemelte, a Nyíregyházi Egyetemen most 20 fős évfolyamok indulnak, ezzel párhuzamosan folyik a Wizzair kadét program, ahol 70 pilótát képeznek.

A nyíregyházi nyilvános repülőteret üzemeltető Tréner kft. ügyvezetője rendszeresen egyezteti a fejlesztési igényeket és lehetőségeket a tulajdonos önkormányzattal. Szükség lenne a kifutópálya szélesítésére és meghosszabbítására, valamint a műszerezettség korszerűsítésére, de eddig ehhez pályázati forrást nem találtak.

Szoboszlai Tibor