Petőfi az étlapon – Új időszaki tárlat nyílt a Sóstói Múzeumfaluban

Virtuális étlapon kínálják Petőfi Sándor költeményeit a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzen a Petőfi 200 pályázaton nyert, ennek apropóján készült el egy új tárlat és nyílhatott meg a Kalamáris Vendéglő. A kiállításban azok a kortárs költők is helyet kaptak, akik reagáltak Petőfi egy-egy költeményére.

A magyar költészet egyik legismertebb alakjáról szólt a péntek délelőtt a Sóstói Múzeumfaluban, megnyílt a skanzen legújabb időszaki tárlata, amelynek címe: Petőfi az étlapon. Dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket, aki gratulált a Sóstói Múzeumfalunak, ugyanis több mint 50 éves fennállása óta idén először sikerült elérniük a százezres látogatószámot.

Százezer látogató

Ha csak a számot nézzük és a számnak a misztikáját, ez egy olyan magas szám, amely azt gondolom, hogy mindenkinek eléri azt az ingerküszöbét, amit el kell érnie. Ezáltal ténylegesen is egy olyan erős turisztikai desztinációvá vált itt, Nyíregyházán, nemcsak a nyíregyháziak, hanem országosan vagy a határon túliak számára is, amely a számokban is megmutatkozik. Emögött nagyon sok munka és kreativitás van, hiszen az embereket ma nem könnyű megszólítani és ez úgy látszik, hogy ez ebben az évben, a Covid után sikerült” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila.

Petőfi az étlapon

A Kalamáris Vendéglő napi ajánlata nem hasonlít egy átlagos éttereméhez, egy játékra hívja a látogatókat. Nem ez az egyetlen eltérés egy hagyományos vendéglőhöz képest, az asztalokon tányérok helyett tabletek vannak, a falakon pedig versek, az itt járt vendégek, mint például Szabó T. Anna, Lackfi János és Varró Dániel pedig nem a szakáccsal fotózkodott, hanem költeményeiket hagyták a Kalamáris Vendéglőben.

Digitális kiállítás

Egyre színvonalasabb, értelmezhető, a mai generáció számára fogyaszthatóbb kiállításokat készítünk. A Petőfi 200-as pályázatunk, amiben a Kalamáris Vendéglőt nyitottuk meg a mai napon, éppen ezért különleges, mert nemcsak a régmúltat idézik meg a Petőfi versek, hanem a kortárs költők is helyet kaptak, akik reagáltak Petőfi egy-egy költeményére. Ebben a vendéglőben a digitális technika is helyet kap, meg kell szólítsuk a fiatalokat is, akik egy olyan applikációt ismerhetnek meg, amiben vizuális impulzust kapnak egy-egy korszakról vagy egy-egy tárgyról. Érdemes végignézni 12 mini videót, mely előtt minden esetben van egy, a Móricz Zsigmond Színház színművészei által felmondott vers” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Várják a látogatókat

A Sóstói Múzeumfalu időszaki kiállítása 2023. május 31-ig látogatható az intézmény főbejárata mellett, de a skanzen szakemberei egy múzeumpedagógia foglalkozást is kidolgoztak a tárlathoz, így az iskolás csoportok jelentkezését is várják majd 2023 tavaszán, a Petőfi emlékévben. A Sóstói Múzeumfalu idén még egy programmal várja a látogatókat, november 12-én a Márton-napi vigasságra.

Kapcsolódó galéria

Petőfi az étlapon - kiállításmegnyitó a Sóstói Múzeumfaluban