Periféria: akcióban a segítő emberek

Az utcán élő hajléktalan emberek megsegítésére alakult 1997-ben a Periféria Egyesület. A mai napig az ő támogatásuk ad biztonságot az utcán élő embereknek télen-nyáron. Nyilván a tél ad kemény munkát, a hideg idő miatt. Az utcai szociális munkások esténként körbeautózzák a várost, és keresnek olyan embereket, akik a törvény ellenére is az utcán töltik éjszakáikat és napjaikat. Éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat fogadja a városlakók jelzéseit az 504-618-as nyíregyházi telefonszámon.

Mostanra megérkezett a tél, éjszakai és nappali fagyokkal, köddel, esővel, havas esővel, de a hóesés is megérkezett. -10 fok alatt aztán érvénybe lép a vörös kód riasztás, mely lehetetlenné teszi, hogy emberek a szabadban éjszakázzanak. 2018-tól törvény tiltja, hogy hajléktalan emberek utcán éljenek, mégis felbukkannak a város jól ismert helyein, lépcsőfeljárók fedett zugaiban.

„Közterületen élő emberek a városban, akikkel nekünk kapcsolatunk van kb. 30–40 fő, aki nem veszi igénybe a szállást nyújtó helyeket, a leghidegebb időszakokban is a közterületen éjszakázik. Ha az összlétszámot nézzük, Nyíregyházán olyan 2–300 főre tehető a hajléktalan emberek száma. Ebben nyilván benne vannak a szállást nyújtó intézmények lakói, illetve vannak olyanok, akik a hajléktalanság veszélyzónájában élnek, ugyan nincs hajléktalan karrierjük, de fokozottabban oda kell figyelni, hogy ne legyen ügyfél belőlük”

– tájékoztatott Fodor Béla, a Periféria Egyesület utcai szociális munkása.

Meleg teát, takarót visznek az utcai szociális munkások, ha kell, az orvoshoz viszik a védelmük alatt álló embert, és mindenképpen igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy fedett helyre menjenek. Lehetőség van éjjeli menedékhelyre, átmeneti szállásra, nappali melegedőre, de idősotthon is fogadja a rászorulókat a Tokaji úti telephelyen. Itt és a Bokréta utcán is lehetőség van átvészelni a hideg időt, sőt van, ahol meleg ételt is kapnak.

„Mi arra szeretnénk megkérni az állampolgárokat – és ez szerintem már évek óta jól működik –, ha rossz állapotú, hajléktalan embert látnak, aki segítségre szorul, nem menjenek el mellette, hanem hívják az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálatunkat. Ez az 504-618-as telefonszámon elérhető, és ide lehet hajléktalan emberekről bejelentést tenni. Kollégáim minden esetet kivizsgálnak, kimennek a helyszínre, és segítséget nyújtanak a rászorulónak”

– mondta a szakember.

Ha bajba jutott, fedél nélkül élő embert látnak, bátran tárcsázzák az 504-618-as nyíregyházi telefonszámot! A szakemberek minden esettel foglalkoznak, kimennek a helyszínre és intézkednek. Naponta általában 3-4 hívás érkezik a központba. Idén még nem történt tragédia, tavaly viszont sajnos több ügyfél is drámai fagyási sérülést szenvedett, éppen ezért minden kommunikációs eszközt bevetnek, hogy meggyőzzék a fedél nélkül élőket. A számuk stagnál, csupán az összetétel változik. Az idősebbek elhunynak, de sajnos időről időre újabb hajléktalanok lépnek a helyükre.