Pénztörténeti kiállítás a Kállayban – ezt még Dagobert bácsi is megnézné!

Esztétikailag is kifogástalan bankjegyek, verőtövek és széfek várják az érdeklődőket a Kállay-gyűjteményben. Pénteken nyílt meg a Kossuth-bankótól a forintig című pénztörténeti kiállítás. Az idén 100 éves nemzeti bank és magánygyűjtők segítségével egy különleges időutazásra várják az érdeklődőket, ahol minden a pénz körül forog.   

Az evangélikus általánosi iskola tanulója Román Milán azt gondolta, egy a mívesen kidogozott ötvenfilléresből sok mindent lehetett kiadásakor, az 1920-as években vásárolni. A szakértők szerint, azonban ez a csinos bankó akkoriban annyit ért, mint napjainkban 10 forint. A Kállay-gyűjtemény a Kossuth bankótól a forintig című kiállítása 100 év pénztörténetét öleli fel.

1924 júniusában kezdte el működést a Magyar Nemzeti Bank

A centenáriumot ünneplő Magyar Nemzeti Bank közreműködésével jöhetett létre a különleges kiállítás a Kállayban. Az apropót pedig az adta, hogy 1921 és 1924 között Kállay Tibor vezette a pénzügyminisztériumot, aki a monarchia felbomlása után sürgette az önálló nemzeti bank létrejöttét. A Magyar Nemzeti Bank összesen 158 műtárgyat adott kölcsön a kiállításhoz.

- Adtunk kölcsön érmeket, bankjegyeket, és adtunk öt darab verőtövet, amivel készítettek annak idején az érméket. Például két verőtövet adtunk, ami az 1848-as szabadságharc alkalmából készítettek fizetőeszközöket

– mondta el Hergár Eszter a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója.

Magángyűjtők is segítettek

Több magángyűjtő is kölcsön adott műtárgyakat a kiállításhoz. A Kállay család leszármazottja Dr. Kállay-Nagy Péter például korabeli széfeket biztosított számukra. Ulrich Attila, a város alpolgármestere kiemelte, azon túl, hogy az alapvető pénzügyi ismeretek megszerzéshez is hozzájárul a kiállítás, rá lehet csodálkozni a bankjegyek szépségére.      

- Láthatják az ide látogatók, hogy a 48-49-es szabadságharctól kezdve az 1946-os forint bevezetéséig, milyen anyagból készültek, milyen volt a formája, feliratait, milyen művészi formában készült legfőképpen a papírpénzek, emellett, hogy a pénz a spórolás eszköze is, a pénz egy befektetési eszköz volt, attól kezdve, hogy a lüdök a Krisztus előtti hetedik században először kezdtek tojásdad alakú, de körülbelül kör alakú pénzt veri és ez egy olyan sikertörténet az emberiség történetében, amely a világ minden kontinensén, a világ minden emberének tudatában benne van.  

- emelte ki dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

A Múzeumok éjszakáján is látható

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas lehet a kiállítás.  

- A pénz mindenkit érdekel, én kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlom, mert olyan régi pénzek vannak és olyan gyönyörű grafikával rajzolattal készültek ezek pénzek, hogy minden korosztálynak ajánljuk

- tette hozzá Dohanics László, Kállay-gyűjtemény vezetője.

A Kállay-gyűjtemény hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket. Jó hír, hogy június 22-én a Múzeumok éjszakáján is nyitva lesznek, akkor a felnőttek 2000, a gyerekek pedig 1000 forintért válthatnak belépőt.

 

Kapcsolódó galéria

A Kossuth-bankótól a forintig - időszaki kiállítás a Kállay Házban