Péntektől milliárdokra pályázhatnak a civilek

December 15-től, azaz péntektől pályázhatnak a magyarországi civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap jövő évi forrásaira. A pályázati keret 2,8 milliárd forint, az egyesületek és alapítványok minimálisan 100 ezer, maximum pedig 3 millió forintra nyújthatnak be igényt. Erről számolt be Fülöp Attila Nyíregyházán. Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte, a civileknek egy hónapjuk van arra, hogy benyújtsák a pályázataikat. A politikus kiemelte, Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezetet jegyeznek, ebből közel 30 ezer az aktív. Tavaly a civilek közül 16 ezren pályáztak a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaira.

További képekért kattintson a fotóra!

Fülöp Attila arról is beszélt, hogy az év elején a kormány új jogszabályi csomagot fogadott el, amelynek az volt a célja, hogy egyszerűsödjön az egyesületek és alapítványok működése. A helyettes államtitkár kiemelte, ezt a jogszabályi csomagot sok kritika érte, főként azért, mert az idei évtől a civileknek be kell jelenteni, ha külföldről éves szinten több mint 7,2 millió forint támogatáshoz jutnak. Fülöp Attila elmondta, a magyar civil szervezetek ¾-ének éves költségvetése az évi 5 millió forintot sem éri el, és csak néhány tucat olyan szervezet van, akik éves szinten akár 50 millió forintnál is nagyobb összegből gazdálkodhatnak.
A helyettes államtitkár a civil szervezeteknek juttatott állami támogatásokról szólva elmondta, 2010-ben 144 milliárd forintot, 2015-ben pedig már 202 milliárd forintot fordítottak erre a célra, vagyis öt év alatt 40 százalékkal nőtt a civil szférába az államtól érkező pénz összege.


Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)