Pénteken Városnap, másnap Szelektív Szombat

Pénteken teljesen benépesül majd a Kossuth tér, hiszen itt tartják meg a nagy városnapi rendezvényeket, két év után újra. A programok május 13-án, pénteken délelőtt kezdődnek és május 14-én a Szelektív Szombattal folytatódnak. (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 6-ai számában.)

 

Ebben az évben ünnepeljük Nyíregyháza újratelepítésének 269. évfordulóját. Bár az elmúlt két évben az önkormányzat által hagyományosan május 3. hetében megrendezett „Városnapok” programsorozat a járványhelyzetre tekintettel elmaradt, idén már megtartják.

Péntek: elkészül a város tortája

Pénteken a programok 10.30-kor kezdődnek, a Városnapokat a Dongó Együttes nyitja meg. Őket követik 15.00 órától a nyíregyházi néptáncegyüttesek, majd délután 4 órától a Dúbrava Együttes. Ahogyan azt már megszokhatták, idén is elkészül a város tortája. 2017-ben a sipkaysok kenyérlángost készítettek, 2018-ban tejszínes-meggyes prószatortát, 2019-ben szabolcsi tejfölös diótortát, idén pedig 3000 szeletes fehér csokis jonatán alma tortát fognak, amit 18.00 órától kóstolhatnak meg a kilátogatók. A napot 18.30-tól a Szívtiproll zárja majd.

PÉNTEKI PROGRAM:

10.30 Dongó Együttes

15.00 Nyíregyházi néptáncegyüttesek

16.00 Dúbrava Folklór Együttes

18.00 Várostorta

18.30 Szívtiproll

Szombat: vetélkedő és sztárfellépők

A Városnaphoz másnap, május 14-én a Szelektív Szombat csatlakozik, amit idén 12. alkalommal rendez meg az önkormányzat, valamint az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A családi vetélkedőnap fókuszában ezúttal is a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése áll. A Kossuth téren 13 játékos „állomáson” tehetik majd próbára a részt vevő családok ügyességüket, valamint szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat, de ezzel párhuzamosan, a nap folyamán lesznek színpadi programok is.

SZOMBATI PROGRAM:

9.20–9.30 Megnyitó

9.30–9.45 2Step Dance Crew

10.00–10.40 Vidám Manók Együttes

10.50–11.40 VAGABANDA óriáscirkusz

11.40–12.00 Y2K Tánccirkusz

12.00–14.00 Városi szervezetek kulturális műsora

14.00–14.10 Turmix Tánciskola

14.30–15.15 Mentha Project

15.30–16.00 Animal Cannibals

16.00–16.30 Eredményhirdetés

16.45–17.45 Kelet Brass Band

18.30–20.30 Zenevonat szuperkoncert az LGT sztárjaival

Ami még a vetélkedőt illeti: a családoknak a helyszínen regisztrálni kell, itt menetlevelet kapnak, ebbe gyűjthetik a pontokat a különböző játékos feladatoknál, mint például a lengőtekénél, a szelektálóversenynél, az óriás kirakónál, a labirintusnál, vagy éppen a sajtfalnál. A feladatok teljesítését követően ajándékokkal is gazdagodhatnak a részt vevő gyerekek, hiszen minden leadott menetlevélért cserébe egy kis kukát (tolltartót) vehetnek át. A legjobban teljesítő első három helyezett családot pedig szintén jutalmazzák. De versenyt hirdetnek az iskolák és az óvodák között is. Minél több családot (egy család: min. 2 fő) nevez be egy intézmény a családi napra, annál nagyobb esélye van a fődíj elnyerésére, ami iskolák esetében egy 50 000 forint értékű, sportszerekre beváltható utalvány, óvodáknál pedig szintén 50 000 forint értékű, játékokra váltható utalvány.

A tanulságos és gyakorlatias játékok mellett arcfestőkkel, kukásautó-bemutatóval, és kézműves sátorral is várják a résztvevőket.

A színpadon reggeltől folyamatosan egymást váltják majd a fellépők. Itt lesz az Animal Cannibals, és érkezik a Zenevonat szuperkoncert is az LGT sztárjaival.

Animal Cannibals: „Nyíregy a gyros fővárosa”

– Generációkon átível a népszerűségetek. Szerintetek minek köszönhető mindez? Mi a sikeretek kulcsa?

– Van szorgalmunk, kitartásunk, jó ízlésünk. Türelmesek, pozitív hozzáállásúak és kreatívak vagyunk. Mások szerint még tehetségesek is. Persze ne felejtsük el a szerencsét sem! De a legfontosabb, hogy nagyon élvezzük azt, amit csinálunk. Azt gondoljuk, hogy minden embernek olyan munkát kell végeznie, amit szeret csinálni. Mi elsősorban a magunk szórakoztatására alkotunk, és nagyon boldogok vagyunk, ha ez mellékesen másoknak is bejön.

– 1989 óta vagytok a színpadon. Melyik volt a legnehezebb időszak?

– A mi szakmánkban folyamatosan naprakésznek kell lenni. Változnunk kell a változó világgal úgy, hogy közben önmagunk maradhassunk. Gyakran van zsúfolt időszakunk, de az elmúlt években a bezártságot és a munkanélküliséget is megtapasztaltuk.

– Mi ihleti a dalaitokat?

– Elsősorban a saját élményeinkből építkezünk. Igyekszünk olyan témákról értekezni, amelyről más még nem. Próbálunk népszerű témákhoz is egyedi módon hozzányúlni.

– Hogy született meg az egyik legnépszerűbb számotok, a Takarítónő?

– Az iskolában nekünk nem csak a tanárok között voltak kedvenceink. Jóban voltunk a portásokkal, gondnokokkal, konyhásokkal és a takarítókkal is. Qka MC fejéből kipattant az első két sor, aztán a többi meg már jött magától.

– Milyen emlékeitek vannak Nyíregyházáról?

– Nyíregy a gyros fővárosa. Már a kilencvenes években is rengetegszer ettünk este-éjszaka mennyei falatokat sok helyen. Elsősorban koncertek kapcsán jártunk arra, de tervben van egy családi hétvége is a helyi nevezetességek megismerése okán. Imádjuk a vizet és az állatokat!

– Mire számíthat majd tőletek a közönség?

– Vegyesen lesznek új és retró dalok, pörgősek és lazák. Igyekszünk a nagy kedvenceket mind lejátszani, ezért kisebb megamixek is várhatók.

– Mit üzentek az itteni közönségnek?

– A buli után lesz autogramosztás és közös fotózkodási lehetőség, de a bátrabbak Animal Cannibals könyvet is igényelhetnek tőlünk!