Pénteken megkezdődtek az 1956-os megemlékezések Nyíregyházán

Pénteken megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére szervezett megemlékezések. A városi emlékhelyek megkoszorúzása után kedden a Váci Mihály Kulturális Központban lesz ünnepség, majd a Hősök terén, az 56-os emlékműnél várják a nyíregyháziakat.


A szabolcsi megyeszékhelyre 1956. október 26-án ért el a forradalom híre. A helyi események két vezéralakja, a lázadás és a hétköznapi élet megszervezője, Szilágyi László és Tomasovszky András, illetve a forradalom helyi szereplői, áldozatai emléke előtt tisztelegtek idén is rokonok, városlakók, közéleti személyiségek, diákok és pedagógusok az 56-os őszi események nyíregyházi helyszínein.

Összefogták a város, illetve a megyének a forradalmi eseményét, tehát koordináló szerepet töltöttek be. Összekötő kapocs volt az ő szerepük a város és a határon lévő települések tekintetében, tehát ahogy érkeztek a hírek, ők vitték tovább Budapestre, illetve természetesen Nyíregyházán is mindig igyekeztek fenntartani a hírt és természetesen a belső rendet is, hiszen egyik első intézkedésük a nemzetőrség felállítása volt.

– szólt a forradalmárok szerepéről Holmár Zoltán történész.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

1956-ban október 26. fizetésnap volt, sok ember gyűlt össze vidékről is a városban – emlékezik a történész. Spontán tömegdemonstráció indult a zöld irodaház előtt. Első lépésként a tüntetők leverték a vörös csillagot az épület faláról, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

A börtönnél délután jelentek meg az emberek Tomasovszky és Szilágyi László vezetésével, kérték a bent lévő politikai foglyok szabadon bocsátását. A rendőrséggel is felvették a kapcsolatot, ahogy a néphadsereg tiszti karával is, a Damjanich laktanya parancsnokával is többek között, és kérték az ő, tehát a rendvédelmi szervek átállását a forradalom oldalára.

 szólt a múltról a történész.

Az akkori hírek szerint AVH-sok foglyul ejtettek Kossuthos diákokat. Ezért vonult a tömeg az iskolához, de ott kiderült, hogy téves a hír. Ennek ellenére a fiatalok mégis a forradalmárok mellé álltak.

A Damjanich Laktanya elé vonultak a tüntetők, hogy fegyvert szerezzenek. A laktanya parancsnok utasítására a katonák könnyfakasztó gránátot használtak és belelőttek a tömegbe. A nyíregyházi sortűznek szerencsére nem volt halálos áldozata, csak könnyű és súlyos sérültje.

Mindössze 20 nap, de a magyar történelem talán legkiemelkedőbb 20 napja zajlott 1956 őszén Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte a fejét, és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára. Szembeszállt a világ egykori legnagyobb birodalmával. 56 emléke örökké élni fog a magyarok szívében...

A nyíregyházi forradalmi események két vértanúját, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást 1958 májusában, az itteni börtönben végezték ki. Rájuk, és a többi áldozatra emlékezett a mai Nyíregyháza a volt ÁVH épületénél, megkoszorúzták a Nagy Imre domborművet, a börtön falán elhelyezett emléktáblát, Szilágyi László, Dandos Gyula, Bán István, Babicz Béla és Rácz István emléktábláját. Délután az Északi temetőben található sírhely és kopjafa következett.

Október 23-án, délelőtt 10 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezés helyszíne a Váci Mihály Kulturális Központ lesz.

 

Matyasovszki Edit