Pénteken kezdődik a VIDOR Fesztivál

Kőszínházi előadások, utcaszínház, koncertek, kiállítások, irodalmi rendezvények és szabadtéri mozi várja az idei VIDOR Fesztivál látogatóit. Augusztus 28-a és szeptember 5-e között rendezik meg Nyíregyházán a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét, a rendezvény ünnepélyes megnyitóját pénteken este fél 7-kor tartják meg a Kossuth téren.

 

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, KONCERTEK, FILMEK

 

A Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán 9 színházi előadást láthat a közönség, a Krúdy Kamarában pedig 7-et. A kőszínházi produkciókat zsűri értékeli, amelynek elnöke idén is Makk Károly filmrendező lesz. A MŰvész Stúdióban a gyermekek számára tartanak mese- és bábelőadásokat. Nyíregyháza belvárosában az ingyenes világzenei fesztiválon neves hazai és külföldi előadók koncertjein szórakozhatnak a látogatók, lesznek utcaszínházi produkciók és ingyenes filmvetítések is, a könnyűzenei koncertek után a város főterén vígjátékokat nézhetnek az érdeklődők.

 

KIÁLLÍTÁSOK IS VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT

 

Kiállítások is várják a művészetkedvelőket. A Móricz Zsigmond Színházban megrendezik a már hagyománynak számító Fotófogyatkozást, idén Keleti Éva kiállítását nézheti meg a teátrum közönsége. A Jósa András Múzeumban látható majd tárlat A magyar aktivizmus rajzművészetéről az Antal-Lusztig Gyűjtemény képeiből, a Pál Gyula Teremben bemutatkoznak alkotásaikkal Nyíregyháza 2014. évi képzőművészeti ösztöndíjasai, a Váci Mihály Kulturális Központban Szotyizmus címmel a Hadron Művészeti Egyesület tárlatát láthatják az érdeklődők, de nyílik kiállítás Karádi Nóra és Karádi Zsolt fotóiból és Sipos László sorsfotóiból is. A Függöny mögött címmel pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2015-ben diplomázott hallgatóinak látványterveit is megnézhetik a színházkedvelők.

 

VIDOR-SZIGET ÉS MUSICAL A ROMA KULTÚRÁRÓL

 

Az idei VIDOR Fesztivál az elmúlt évekhez képest még több helyszínen várja a látogatókat, a Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér VIDOR-Szigetté alakul, ahol a gyerekeket bábelőadások, a felnőtteket pedig esténként koncertek és retro zene fogadja, a VMKK ad otthont a dumaszínháznak és egy különleges zenés előadásnak is.
– A Somnakaj című előadás egy új színfolt a VIDOR Fesztivál életében – mondta Árgyellán Edina, a Móricz Zsigmond Színház marketing vezetője. – A produkcióban többek között Falusi Mariann, Oláh Gergő, Papadimitriu Athina és Szakcsi Lakatos Béla lép közönség elé. Ez a musical egy roma érzékenyító előadás, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik rengeteg zenével és tánccal.

 

VIDÁMSÁG A BELVÁROSBAN

 

A VIDOR Fesztivál ideje alatt a belvárosban zenészek, karikaturisták, mutatványosok, bohócok fogadják a látogatókat, kialakítanak egy szabadtéri könyvtárat, tartanak irodalmi rendezvényeket, a kórházban idén is rendelnek a bohócdoktorok, a Mustárházban lesz Ovi buli, s a megye több településén és intézményeiben is tartanak vidám hangulatú rendezvényeket. A késő esti órákban a szórakozni vágyókat a VIDOR Kert is várja.

F.A.