Példátlan társadalmi összefogás veszi körül a frontvonalban dolgozó mentőket Nyíregyházán
Példátlan társadalmi összefogás veszi körül a frontvonalban dolgozó mentőket Nyíregyházán

Április elején szinte futótűzként söpört végig az országon a hír, miszerint piros tojás helyett feljelentést kaptak húsvétkor a mentők, mert egyik szolgálatot teljesítő bajtársuk megállt ebédet vásárolni. Természetesen nem ellátás alatt vagy helyett, hanem kórházból a mentőállomásra tartva tette meg mindezt, ami nem veszélyeztette az egység riaszthatóságát vagy befolyásolta a „bevonulás” útvonalát. A feljelentésből aztán pillanatok alatt mozgalom lett: azóta több étkezde is – köztük nyíregyházi cégek, üzletek és éttermek – kedvezményes, vagy akár ingyenes ebédet kínál fel a mentődolgozóknak. Van, aki kürtőskaláccsal, míg mások egy menüvel, vagy akár fagylalttal is támogatják a hőseink munkáját, amiből most bőven kijár nekik, hiszen csak a megyében naponta 200–220 feladat hárul rájuk.

A koronavírus-világjárvány harmadik hulláma extrém terhelést adott – és ad még jelenleg is – az egészségügyi dolgozóknak, egyebek mellett a mentőknek is, akik folyamatosan többletkapacitással dolgoznak. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (50 mentőegység teljesít szolgálatot, ebből 8 Nyíregyházán) naponta 200–220 feladat hárul rájuk, az Országos Mentőszolgálat egységei pedig eddig már több mint 1 200 000 mintavételt végeztek országszerte, és 156 000 fertőzésgyanús (vagy igazoltan fertőzött) betegnek nyújtottak segítséget a megszokott mentési feladatokon felül – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi régiójának kommunikációs munkatársa, aki hozzátette, az elképesztő terhelés mellett márciusban sajnos több mint 1600 vaklármához is ki kellett vonulniuk feleslegesen.

Idén már több mint 4500 vaklárma

– A tréfás betelefonálók idén több mint 4500 vaklármával nehezítették az életmentők szolgálatait országosan.

  Mintavételezés többletkapacitással

– Az Országos Mentőszolgálat valamennyi mentőegysége rendelkezik a fertőző betegek ellátásához szükséges védőfelszereléssel, és a fertőtlenítés eszközeivel, melyekből jelentős mennyiségű raktározott tartalék is rendelkezésre áll – folytatta. – Az új koronavírussal kapcsolatos feladatspecifikus teendőket folyamatosan frissülő eljárásrendben szabályoztuk, a védőfelszerelések használata a protokoll szerint minden mentődolgozó számára kötelező. A mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésre álló többletkapacitással végezzük, a kapacitást folyamatosan erősítjük. Annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjunk teljesíteni, a Belügyminisztérium és az ITM közreműködésével több száz egyetemi hallgató is bekapcsolódott a járványügyi mintavételezésbe és a hozzá tartozó adminisztratív, logisztikai feladatokba. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képzésben részesíti, ami kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is.

A háziorvos megrendelése alapján megy ki a mintavevő egység

– Az országos tiszti főorvos aktualizált eljárásrendje szerint a háziorvos elektronikus felületen leadott megrendelése alapján megy ki a címre mintavevő egység, illetve bizonyos esetekben, előzetes egyeztetés után lehetőség van arra, hogy a beteg felkeresse az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontját. Ez utóbbi esetben a Mentőszolgálat munkatársai minden érintettel egyenként, konkrétan tisztázzák a mintavétel helyét és időpontját. A háziorvosok által megrendelt járványügyi mintavétel esetén először antigén gyorstesztet végzünk, amelynek pozitivitása bizonyítja a fertőzöttséget. Amennyiben a gyorsteszt negatív, ugyanezen a helyen PCR mintavétel történik, amelyet laboratóriumi vizsgálat követ.

Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi régiójának kommunikációs munkatársa

A rendkívüli helyzetben is helytállnak

Az életmentők még ebben a rendkívüli helyzetben is helytállnak, ez azonban nem változtat a tényen, miszerint hatalmas terhelést kell most kiállniuk. Ezért is tölti el őket jó érzéssel, hogy a bajtársnőjüket ért feljelentés óriási visszhangot és példátlan  társadalmi összefogást  váltott ki.

Áldozatkész, fegyelmezett munka

– Az Országos Mentőszolgálat bajtársi közössége először is szeretné megköszönni a társadalom elismerését, támogatását, illetve azt a megszámlálhatatlan adományt, édességet, meleg ételt, tárgyi eszközöket, amelyekkel önzetlenül támogatták a mentőket ebben a nehéz időkben az elmúlt egy évben. Mindennapi tevékenységünk eredményességéhez nagymértékben hozzájárult a civil szervezetek, magánszemélyek, valamint intézmények részéről megnyilvánuló önzetlen segítség és támogatás. A koronavírus harmadik hullámában is a jelenlegi terhelés mellett számíthat a lakosság a mentők áldozatkész, fegyelmezett munkájára. A bajtársnők és a bajtársak nagy erőfeszítéseket tesznek a bajba jutott emberek korrekt ellátása érdekében, komoly áldozatot vállalva azért, hogy egy egészségügyi vészhelyzetben megóvják az állampolgárok egészségét és segítsenek a betegeken.  Ígérjük, ahogyan eddig is, úgy ezután is helytállunk bajtársainkkal és számíthatnak ránk ezután is – hangsúlyozta Ménes Dávid.