Folytatódhatnak a jogi eljárások
Folytatódhatnak a jogi eljárások

Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. elkötelezett amellett, hogy szükség van – a közvagyonnal való felelős gazdálkodás és a többi fizető bérlővel szembeni méltányos hozzáállás jegyében – az irreálisan magas lakbérhátralékot felhalmozókkal szembeni határozott fellépésre – közölte szerkesztőségünkkel az önkormányzati cég. Ennek érdekében Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 9/2020. (II. 06.) számú határozatában döntött az önkormányzati bérlakásban élő, 250 000 forint összegnél nagyobb lakbér- és üzemeltetési költséghátralékot felhalmozó háztartások elhelyezési igény nélküli kiköltöztetéséről.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 182/A. §-ban meghatározott ún. kilakoltatási moratórium 2021. április 30. napján lejár. Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. folytatni kívánja a 2020 őszén megkezdett karhatalmas kiköltöztetéseket, amennyiben az adósok nem rendezik a tartozásukat.

Csak átmenetileg nőtt a hajlandóság

Emlékeztetőül: 2020 októberében több mint kétszeresére nőtt a lakbérfizetési hajlandóság a Huszár lakótelepen, azt követően, hogy négy család esetében – miután sajnos minden más jogi lehetőség kimerült – megtörtént a karhatalmas kényszerkiköltöztetés. Természetesen a végrehajtási eljárások nemcsak a Huszár lakótelepet érintik, hanem a város más részeit is. Ami az összegeket illeti, a szociális önkormányzati bérlakások bérleti díja jelentősen kevesebb, mint a piacon fizetendő lakbér, akár fele, harmada, ez a Huszáron például néhány ezer forint havonta. Ugyanakkor folyamatosan lehetőségük volt és van az érintetteknek részletfizetési megállapodást kötni, valamint igénybe venni a lakásfenntartási támogatást és még számos, az önkormányzat által biztosított kedvezményt.

Meghaladja a félmillió forintot

A kiköltözések továbbra is a nem együttműködő, nagy összegű hátralékot felhalmozó háztartásokat érintik. Első ütemben azok az adósok érintettek, ahol a lakbér- és üzemeltetési költségtartozás meghaladja az 500 000 forintot, a hátralék a kiköltöztetési moratórium ideje alatt legtöbb esetben növekedett, és a NYÍRVV Nonprofit Kft. már megkérte a karhatalmas kényszerkiköltöztetést.

1600-an várnak lakásra

Tudni kell, ahhoz, hogy ide eljussanak, több évre volt szükség, amely során végig volt lehetőségük megegyezni, többször volt alkalmuk fizetni, azonban ez eddig nem történt meg, ezért kénytelen a cég ehhez az eszközhöz folyamodni. Jelenleg Nyíregyházán 1600 bér­la­kás­igénylőt tartanak nyilván, akik közül sokan szívesen beköltöznének egy önkormányzati bérlakásba. Velük szemben is méltánytalan azok hozzáállása, akik a jelekből ítélve visszaélnek a közösség által biztosított lehetőségekkel.