Párlat adójegy

Az idei évtől magánfőzéssel történő párlatkészítéshez még az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt és egyúttal igazolja, hogy a literenkénti hétszáz forint jövedéki adó megfizetésre került. A magánfőzőnek az első párlat előállítása előtt legalább öt darab párlat adójegyet kell beszereznie. Évente legfeljebb 86 darab párlat adójegy igényelhető és ennek megfelelő mennyiségű, maximum 86 liter párlat állítható elő. Párlat adójegyet az igényelhet, aki magánfőzőként, a desztillálóberendezés megszerzését követő tizenöt napon belül regisztrált a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnál.

 

500 MAGÁNFŐZŐ A MEGYÉBEN

 

Magyar Norbert, sajtóreferens elmondta, a párlat adójegy legegyszerűbben elektronikusan igényelhető az Ügyfélkapun keresztül. Szabolcs megyében több mint 500 magánfőző berendezést tart nyilván a NAV. A magánfőzők közül az idén 238 esetben 4484 párlat adójegyet igényeltek.

A párlat adójegy értéke 700 forint, amely a megfizetett jövedéki adót és az egy liter párlat eredetét igazolja, a magánfőzőt egy liter párlat előállítására jogosítja. Első alkalommal minimum 5 párlat adójegyet kell igényelni, míg az év folyamán maximum 86 adójegy kiadására van lehetőség. A jövedéki adó megfizetését követően vehető át a párlat adójegy. Amennyiben az adózó többet vásárolt, mint amennyit felhasznált, a megfizetett jövedéki adó nem visszaigényelhető. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, a családtagjai, vagy vendégei által fogyasztható el, vagy alkoholtermék adóraktár részére értékesíthető, egyéb értékesítése vagy ajándékozása nem lehetséges.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)