Parlagfű légi felderítés
Befejeződött a parlagfüves területek légi felderítése a megyében. Közel 250 ezer hektár területet vizsgáltak, és csupán 50 hektárnyi parlagfűvel szennyezett szántóföldet találtak. Az ellenőrzés eredményei alapján a hatóság eljárást indít a hanyag gazdákkal szemben, akik területtől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Az elmúlt héten helikopter segítségével derítették fel Szabolcs-Szatmár-Bereg parlagfűvel fertőzött területeit a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársai. Az útvonalterv alapján a megye összes térségét szemlézték, a nagyobb városok környékét kiemelten kezelték. Az már ismert volt a szakemberek számára, hogy a tavaszi, nyári aszályos időszak nem kedvezett a parlagfű kelésének és fejlődésének, így a korábbi évekhez képest sokkal kisebb a borítottság és később kezdődik a virágzás is. Ennek következménye, hogy a pollenterhelés is sokkal kisebb a megyében.

 

KEVESEBB A FERTŐZÖTT TERÜLET

 

Sipos Tibor, a Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályának vezetője elmondta, a felderítés során 11 és fél órát töltöttek a levegőben, közel 250 ezer hektár területet vizsgáltak, és csupán 50 hektárnyi parlagfűvel szennyezett szántóföldet találtak, ez 25 táblát jelent.

 

BÍRSÁG 5 MILLIÓ FORINTIG

 

A szakemberek a légi felderítés során fényképeket és ideiglenes jegyzőkönyvet készítettek, ezek alapján a a földhivatal parlagfű-információs adatbázist állít össze. Ezt megkapja a Növény- és Talajvédelmi Osztály, és fertőzöttség esetén ez alapján indítják el a hatósági eljárást. A terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Idén a hatóság munkáját a Földművelési Minisztérium pályázatának segítségével a megyében 15 civil szervezet is segíti. Kettő és öt millió forint közötti forrást nyertek. A pénzből olyan gépeket vásárolhattak, amelyekkel a pályázatban vállalt területek gyommentesítését végzik el.

Szoboszlai Tibor