Parlagfű: ejnye után bírság

Nem éri meg elszaporodni hagyni a parlagfüvet, melynek pollenje talán a legtöbb bosszúságot okozza az allergiásoknak ebben az időszakban. A nyár második hónapja ugyanis már a büntetés jegyében telik a gondatlan tulajdonosoknál. Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője arra emlékeztet: július 1-jétől nem lehet toleranciát alkalmazni, hanem bírságot kell kiszabni a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosaira.

BORSOS ÁRÚ MULASZTÁS

Ez, amennyiben helyszíni – tehát a felügyelő találkozik a birtokossal –, 50 ezer forintot jelent, ha viszont egy szemle keretében veszik észre és hivatalból kell feljelentést tenniük, a közigazgatási bírság keretében elérheti akár a 150 ezer forintot is. Ha pedig kívülről, jól láthatóan parlagfüvet vesznek észre egy portán, azt is jelenteniük kell – az allergiások védelmében. A külterületekre is érvényes a kötelezettség, de ott az önkormányzat helyett a Földhivatal az eljáró hatóság, amely a Növény- és Talajvédelmi Igazgatósághoz továbbítja az esetet. A következmény – a kényszerkaszálás elrendelése mellett – valóban súlyos, akár hétszámjegyű büntetés is lehet.

NE LEGYÜNK FEKETÉK

S hogy miért fontos mindez? Hogy a pollentérképen Nyíregyháza ne legyen fekete folt, azaz a legerősebben szennyezett területek egyike az országban. Persze, Bodrogi László szerint a tavalyi, ilyen jellegű statisztika ellenére, maga a város egyáltalán nem tartozik a fertőzött kategóriába, viszont a környező, elhanyagolt (gazdátlan...?) külterületek festik sötétebbre a képet. S azt is érdemes megjegyezni, hogy a sokat szidott gyomnövény nem ott okoz problémát feltétlenül, ahol virágzik, hiszen a szél messze viszi a polleneket. Így, társaink védelme érdekében is: elő a kapával és irtsuk, gyökerestül, ha már a törvény is ezt írja elő. A kaszálás ugyanis csak átmeneti siker. Ha pedig „kényszerből” kell, az már pénzbe is kerül...

(Szerző: Tarczy Gyula)