Párbeszéd Európa jövőjéről – A cél az Európai Unió tevékenységeinek megismerése

A Europe Direct és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szerdán Párbeszéd Európa jövőjéről címmel szervezett rendezvénysorozatot Nyíregyházán. Zupkó Gábor képviseletvezető a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival is találkozott, velük is beszélgetett többek között az Európai Unió megalakulásáról, működéséről, szervezeteiről. Suba István középiskolás diák elmondta, már nagyon várta ezt az előadást.

Emelt szintű érettségi szeretnék tenni történelemből, valamint érdekel az Európai Unió, ezért jelentkeztem erre az előadásra.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője szerint nagyon fontos, hogy a középiskolások széleskörű tájékoztatást kapjanak többek között a szavazás menetéről.

Jövő évben Európai Parlamenti választások lesznek, ez egy nagyon fontos esemény hiszen az európai polgárok közvetlenül befolyásolhatják azt, hogy kik képviseljék az ő érdekeiket az Európai Unióban. Az Európai Unió befolyásolja a mindennapi életünket, Magyarország ennek az érték és érdekközösségnek a tagja. Ez befolyásolja a gazdaságot, Magyarország fejlődését. Azt gondolom, hogy Magyarország amely egy nyitott gazdaságú ország, gazdasági szempontból is közvetlen érdeke, hogy az Európai Unió sikeres legyen.

– emelte ki dr. Zupkó Gábor.

Az interaktív előadáson a diákok ismertető füzeteket is kaptak. A rendezvényen elhangzott, a Europe Direct munkatársai nyíregyházi irodájukban tájékoztatást adnak az érdeklődőknek az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó akár oktatásról, munkavállalásról, utazásról, vagy az unió céljairól.

 

Horváth Kíra