Párbeszéd a fiatalokkal

Február végén indította a kormány a párbeszédet a határon belül és azon túl élő magyar fiatalokkal. A három hónapon át tartó egyeztetésen a Rólad szól! elnevezésű programban azokat a kérdéseket, felvetéseket és problémákat gyűjtik össze, amelyek a fiatalokat foglalkoztatják.

További képekért kattintson a fotóra!

A véleménykikérés a digitális világnak megfelelően zajlik. A részt vevő fiatalok egy kivetítőn is látják a témafelvetést, de ugyanez megjelenik az erre a célra kiosztott okostelefonok kijelzőjén is. Sőt, a válaszokat is ezen keresztül kell eljuttatni.

KÍVÁNCSIAK

– Mi kérdésekkel ösztönözzük a fiatalokat arra, hogy mondják el a véleményüket olyan témákban, mint a családalapítás, munkahelykeresés vagy akár az internetes világ aktuális kérdései. A lényeg, hogy minél több véleményt, problémát megtudjunk, mert csak akkor lehetnek sikeresek a fiatalokkal kapcsolatos kormányzati intézkedések, hogyha azok konkrét problémákra konkrét válaszokat adnak. Ahhoz pedig, hogy ismerjük ezeket, muszáj és kell beszélgetünk a fiatalokkal – emelte ki Hollik István, az EMMI Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárságának politikai főtanácsadója. Hozzátette, az a tapasztalat, hogy a fiatalok aktívak és érdeklődőek, de kritikusak is, aminek ők kifejezetten örülnek. Az eddig lezajlott egyeztetések során is rengeteg tapasztalatot és javaslatot kaptak.

 HELYI ÉRDEK IS

A rendezvénysorozat nyíregyházi állomásán dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket. Ő azt mondta, a városban kiemelt ez a terület, az önkormányzat ifjúságpolitikai koncepcióját ez év végéig készítik el. Ehhez kapcsolódva egyeztetéseket is kezdenek.
– Meghívtunk jó pár ifjúságpolitikai szakértőt a városból a következő egyeztetésünkre azért, hogy segítsenek irányt mutatni abban, hogyan érjük el a legkönnyebben a fiatalokat. Érdekel bennünket, hogy mik azok a problémák, amikkel nekik szembe kell nézni már a serdülőkortól kezdve egészen a harmincas éveik bezárultáig. Illetve fontos az is, hogy mik azok a veszélyek, amelyek őket érik – a kábítószertől a munkanélküliségig bármi lehet – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

FOLYTATÓDIK A SOROZAT

A Rólad szól! rendezvénysorozat összesen 19 magyarországi és 5 határon túli helyszínen kéri ki a fiatalok véleményét május 31-éig. Utána a virtuális térbe költözik a program, és a felmerült kérdéseket, javaslatokat összegzik a szervezők.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)