Páratlan elképzelés!

Három évvel ezelőtt felavatták Nyíregyháza belvárosának tapintható, bronz dombortérképét a Kossuth téren, tavaly – országosan is egyedülálló – integrált játszóteret adtak át a kulturális központ melletti téren, mostanra pedig már egy újabb elképzelés megvalósításán dolgozik a Rotary Club Nyíregyháza (mindezeket az önkormányzat hozzájárulásával hozták létre). Egy olyan falat szeretnének létrehozni, amelyen a fogyatékkal élő fiatalok – a rajta lévő művészi alkotásokon keresztül – az emberi testet tudnák megismerni.

A jövőben is szeretné folytatni a Rotary Club Nyíregyháza a Kossuth téren álló „Tapintható Láthatatlan” térplasztika – a gyengén vagy egyáltalán nem látóknak segít belvárosunk megismerésében – és az integrált játszótér – fogyatékkal élő és egészséges gyerekek játszhatnak együtt, élményeket szerezve – szellemiségét, cselekvő humanitását – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Urbán Lajos, a szervezet elnöke. Egy olyan össz-művészeti alkotást állítanának fel – terveik szerint az integrált játszótér közelében –, amely nemcsak a fogyatékkal élő fiatalok érzelmi-érzéki fejlődését szolgálná pedagógusok, szülők segítségével, hanem élményt adna a felnőtteknek is.


Ilyen még sehol nincs

 

– Egy olyan falat szeretnénk létrehozni az integrált játszótér részeként, városunk vezetésének egyetértésével, amelyen a szellemi, fogyatékos, vak vagy gyengén látó gyerekek és akár kamaszok vagy felnőttek anatómiai módon, az emberi testet tudnák tapintani. Az alkotásegyüttest úgy kell elképzelni, hogy egy falon az emberi testet, például arcot, kezet megformázó művészi alkotások foglalnának helyet, amelyek megérintésével, kitapintásával, a fiatalok élményeket szerezhetnének. Ilyen alkotásegyüttes, mint a térplasztika-játszótér-érzékelhető fal, egyetlen belvárosban sem található. Mivel ennek megvalósítása egy hosszabb projekt, és a következő soros elnökünk Fekete Tibor lesz, így már vele is egyeztettem és a célkitűzést  közössé tettük – hangsúlyozta az elnök.


Bruszel Dóra

(Fotó: Archív)