Pár lépésre Tom Hankstől

Forrest Gump, A Da Vinci-kód, Apolló 13, Ryan közlegény megmentése... Ki ne tudná kapásból sorolni a világhírű amerikai színész filmjeit? Ám csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy személyesen találkozhassanak vele.

 

Tom Hanks „nekik” játszott

 

– Gyermekkorom óta a hollywoodi színészek közül Tom Hankset kultiválom, mert gazdag szakmai tudással rendelkezik. Pár kivételével valamennyi filmjét láttam – mesélte még most is euforikus állapotban Domonkos. – Tőlünk néhány méterre ült a Thália Színházban, ahol a Filmalap meghívottjaként három órán át közel kétszáz magyar színésznek mesélt életéről, szakmai tapasztalatairól. Különösen érdekessé tette mindezt, hogy az élete releváns pillanatait szituációba téve prezentálta nekünk, így „szerepelni” is láthattuk. Hihetetlen rokonszenves, közvetlen, joviális ember, aki pont úgy nézett ki, mint a mozivásznon.

 

Budapesten forgat

 

Megtudták tőle, hogy a sacramentói egyetemen tanult színjátszást. Kezdőként alapelve volt, hogy mindent el kell vállalni, még ha nem is tartja igazán jónak a megszületendő alkotást, ezért játszott akciófilmtől romantikus történeteken át vígjátékig mindenfélét. A Kebelbarátok című sorozattal vált ismertté, amit ő is bugyutának tekint, hiszen nem különösebben fordulatos a cselekménye, de megtanulta ez alatt a szakma csínját-bínját, s megismerhetett nagyszerű kollégákat. E sorozat egyik epizódjának forgatása közben találkozott a rendező Ron Howarddal, akivel most az Inferno című filmet forgatják Budapesten. Ez A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok című regények szerzőjének, Dan Brownnak a műve nyomán készül.

 

Ordított, hogy rekedt legyen

 

– A Philadelphia című film AIDS-es szerepét sem akarta korábban senki elvállalni, neki pedig Oscar-díjat hozott – folytatta Domonkos. – Sally Fieldtől tanulta, hogy egy színésznek a forgatás szünetében is folyamatosan gondolkodnia kell a figuráról, eggyé kell válnia a karakterrel, amit úgy érzékeltetett, hogy Tom Hanks megdöbbenésére beleüvöltött a pulóverébe, hogy a kommunikációja ne tiszta, hanem kásás, rekedt legyen, ugyanis egy haldokló embert játszott. Hanksnek a szerephez nagyon le kellett fogynia, ami pont megfelelő volt a Forrest Gump-beli figurához. Beleszólhatott az alkotás folyamatába is, s a közös munka a rendező Zemeckisszel barátsággá vált. Több mint húsz éve él együtt a feleségével, nem volt semmilyen párkapcsolati kilengése. Barátként felnéz Robin Wrightra, aki a Forrest Gumpban a szerelmét alakította, és a mai napig barátságban vannak Meg Ryannel, aki például A szerelem hálójában című filmben a partnere volt. Tom Hanks szerint egy színész számára három fontos alapelv létezik: a biztos szövegtudás, a szakmai pontosság és az eredetiség, vagyis saját gondolat a játszott figuráról.

 

Egy életre szóló emlék

 

– Öt méterre Tom Hankstől furán érzi az ember magát, már-már sokkoló – vette át a szót Varga Balázs. – Miután ezen túlléptem, próbáltam leszűrni a hallottakból, hogy egy ekkora sztár hogyan építi fel önmagát. Ha valaki ennyire fanatikusan és szerelemmel csinálja a munkáját, ahogyan ő, akkor a siker bizonyára nem marad el. A három alapelvéből az eredetiségen gondolkodtam el a leghosszabban, hogy hogyan teszi bele egyes szerepeibe azt, amitől egyedi lesz. Nagyon fontosnak tartom, hogy akkor se keseredjünk el, ha évekig nem jön el a siker, hiszen hosszú pálya ez, ő 38 évesen kapta az első Oscarját. Az is veszélyforrás, ha „elszállunk” magunktól. Hihetetlen, hogy hollywoodi sztárként mennyire közvetlen, természetes tud lenni! Ez a háromórás csoda életre szóló tanulságot adott számunkra.

Sz. Kántor Éva

(Fotó: mozimania.net)