Pár hét múlva akár zárolhatják is a figyelmetlen banki ügyfelek számláját
Tényleges nyilatkozatra van szükség

Már csak alig egy hónap, és több tízezer banki ügyfél bankszámláját zárolhatják, ugyanis még mindig vannak, akik nem végezték el a banki adategyeztetést. A pénzintézeteknek a 2017. június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt ugyanis két éven belül, azaz legkésőbb 2019. június 26-áig el kell végeznie az ügyfelek átvilágítását. Azonban vannak bankok, amelyeknél csak a vállalkozóknak (pl.: OTP Bank), míg másoknál (pl.: Takarékbank) a lakossági ügyfeleknek is.

 

A bankoknak teljes körű ügyfél-átvilágítást kell végezniük mindazon ügyfelekre, akikkel 2017. június 26-a előtt kötöttek szerződést. Több szolgáltató, hitelintézet már értesítette az ügyfeleket, de országosan még mindig sok tízezer ügyfél van, aki nem végezte el a kötelező banki adategyeztetést.

A Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a többi felügyeletet ellátó szerv fontosnak tartják, hogy egyrészt a szolgáltatók számára is megfelelő, a mindennapi üzletmenetet indokolatlanul nem akadályozó értelmezés és gyakorlat alakuljon ki, másrészt, hogy ez a gyakorlat az ügyfelek és fogyasztók számára is a lehető legkisebb adminisztrációs terhet jelentsen

– olvasható a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közleményében.

A kellemetlenség, a bankszámlazárolás elkerülhető; az ügyfeleknek azt javasolják, minél előbb, de legkésőbb június 26-áig keressék fel bankjukat, a számlavezető fiókot az adategyeztetés miatt.

A banki adategyeztetéshez szükség van személyi azonosításra alkalmas okmányra, lakcímkártyára. Jogi személy, egyéb szervezet esetében pedig – amennyiben az adatokban változás történt – a létesítő okirat, vállalkozói igazolvány bemutatására, valamint a változást igazoló harminc napnál nem régebbi igazolásra (cégkivonat, hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vétel igazolása) – hangsúlyozta Schwegler Mihály szakértő, a Tiszántúli Takarék lakossági üzletági igazgató-helyettese, aki hozzátette, 2019. június 26-áig, ha egy ügyfél mulaszt és így nem tudják elvégezni az ismételt ügyfél-átvilágítást, akkor zárolni kell az érintett számláját. Ez azt jelenti, hogy új ügyleti megbízásokat nem tudnak befogadni a számlájára – ez érinti majd például az utalásokat vagy bankkártyás vásárlásokat.

Tényleges nyilatkozatra van szükség

Június 26-áig minden vállalkozói ügyfelünknek – tehát üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősülő ügyfelünk képviselőjének – tényleges tulajdonosi nyilatkozatot kell tennie, ami jogszabályi kötelezettségek (pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény 2017-es módosítása) miatt vált szükségessé

– tájékoztatott az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya.

Minden vállalkozói ügyfelünk érintett, aki 2017. június 26. előtt nyitotta bankszámláját. Az OTP Bank számos csatornán hívta már fel ügyfelei figyelmét a kötelezettségre, amelynek hatására hetente csaknem 10 ezer vállalkozó ügyfél teszi meg nyilatkozatát, mivel abban az esetben, ha egy érintett ügyfél nem tesz tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, a bank köteles megtagadni megbízásainak teljesítését, tehát az ügyfél nem fogja tudni használni a banki szolgáltatásokat.

Mivel már kevesebb, mint egy hónap maradt hátra a június 26-ai határidőig, a bankok arra kérik minden érintett ügyfelüket, hogy az adatok zökkenőmentes feldolgozása érdekében már a határidőt megelőzően juttassák el nyilatkozataikat pénzintézetükhöz. Az adategyeztetés pár percet vesz igénybe.

 

(Szerző: Dér Vivien, Bruszel Dóra)