Paprikaszedés karitatív céllal

A sár és az esős idő sem szegte kedvét annak a húsz fogvatartottnak, akiket a mai napon Napkorra vezényeltek paprikát szedni. A terület tulajdonosa már leszedte a konyhakerti növény javát, a maradékot azonban karitatív célokra ajánlotta fel. Egyetlen feltétele volt csupán, hogy legyen, aki leszedje. A megyei BV nyíregyházi és a tiszalöki intézeteinek húsz fogvatartottja ma a reggeli órákban kezdett hozzá a munkához.

 

Jóvátétel

 

A fogvatartottak nem első ízben vesznek részt hasonló programokon, a BV-kben ugyanis már évek óta működik az ún. jóvátételi program, amelynek keretében ingyen végeznek társadalmilag hasznos munkát, ezzel is megbánva azt a cselekményt, amit elkövettek. Ennek keretében segítettek már gyermekotthonban, idősek otthonában, végeztek karbantartási munkálatokat fogyatékkal élők intézetében is. Sőt további feladatok várnak rájuk még az ősz és a tél folyamán is.

– A vadasparkba minden évben, így ősz tájékán falevéltakarításra, valamint egyéb más jellegű karbantartási munkálatokra nagyon szívesen megyünk, de el is várnak bennünket – mondja Drotár Zsolt, a megyei BV intézet parancsnoka. – Végeztünk karbantartási, festési munkákat a megyeházán és idén is számítanak ránk, azt lehet rossz időben is csinálni, hiszen bent van az épületben, mi bármikor nagyon szívesen vállaljuk és megyünk.

 

Ellenőrzés mellett

 

A fogvatartottak szívesen csatlakoznak hasonló karitatív célú tevékenységekhez, hiszen ilyenkor kicsit kiszabadulnak a börtön falai közül. Természetesen a munkálatokat előírás szerint, komoly ellenőrzés mellett végezhetik csak és kizárólag azok vehetnek részt ilyen és hasonló programokon, akik ún. alacsony biztonsági kockázattal bírnak. A ma Napkoron leszedett paprika egyébként további hasznosításra különböző intézményekbe kerül majd.

Piszár Tünde