Pápai szentmise – A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban is összegyűltek a hívek

Ferenc pápa három napot töltött Magyarországon, pénteken délelőtt érkezett és vasárnap kora este repült vissza Rómába. A szentatya háromnapos látogatásának csúcseseményére százezrek érkeztek az ország számos pontjáról és a határon túlról is. Ferenc pápa vezetésével a szentmise vasárnap fél 10-kor kezdődött a fővárosban, a Kossuth téren.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szervezésében a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházból is több százan indultak útra buszokkal, vonattal, vagy egyénileg, azonban akinek nem volt lehetősége az utazásra, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban kivetítőn nézhették meg a pápai szentmise közvetítését, melyet áldoztatás követett.

„Nem egyedül küzdünk”

– Nagy élmény itt ezt a szentmisét hallgatni. És nemcsak hallgatjuk a szentmisét, hanem részt is veszünk rajta, éppen ez a lényeg, hogy itt, a templomban gyűltünk össze. Ez egy szakrális élmény nekünk, akik itt vagyunk. A fizikai távolság Budapesttől nem jelent akadályt abban, hogy megéljük és kifejezzük az egyházhoz való tartozásunkat. A szentatya is ezért jött Magyarországra, hogy ezt erősítse bennünk, hogy nem egyedül küzdve, magányos harcosként kell élni az életünket – erről ő maga többször is beszélt most a hétvége folyamán. Főleg a fiatalokban próbálta megerősíteni ezt az érzést, hogy mi igenis közösségben vagyunk. Közösségben vagyunk a helyi egyházban, a lakóhelyünkön, a családjainkban, a munkahelyeinken, de közösségben vagyunk a nagy világegyházzal is. És ez a közösségi élmény megerősíti a keresztény embert abban, hogy nincs egyedül ebben a keresztény életben és küzdelemben, és számíthat a közösségnek, és a katolikus egyház közösségének a támogatására. Látjuk, hogy Budapesten is szép nagy tömeg gyűlt össze, és itt mi Nyíregyházán is, a magunk szerény technikai lehetőségeivel bekapcsolódunk ebbe a nagy tömegbe, hogy együtt, egy nagy közösségként élvezhessük azt a tudatot, hogy együtt haladunk az életünknek az útján – ezt már Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosa mondta el nekünk a szentmise alkalmakor.

A szentmisét követően a hívek elmondták, hatalmas élmény volt számukra, hogy noha Budapestre nem tudtak elutazni, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban mégis közösségben tudták megtapasztalni mindezt. Megható volt számukra Ferenc pápa mindenki felé irányuló szeretete, és az üzenet, hogy legyünk nyitott kapuk, és engedjük be Istent a szívünkbe.

A hit és a szeretet ereje

– A családommal, három gyermekemmel vettünk részt ezen a szentmisén, és nagyon készültünk rá, hogy ha Budapestre nem is tudunk eljutni, de jelen legyünk ezen a közösségben megélt alkalmon, ahol Ferenc pápának az egyénisége, a szeretettel való odafordulása volt megtapasztalható. Számomra ez együtt a gyermekeimmel és közösségben az egyházammal nagyon nagy élményt jelentett – így számolt be a pápai szentmise után élményeiről Lászlóné Gégény Rita.

A hívek csodálattal hallgatták és nézték Ferenc pápa szentmiséjét a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, sokan már a reggeli órákban tartott misék után maradtak a helyszínen, hogy részesei lehessenek a kivételes alkalom közvetítésének.

– Végig az egész látogatást sikerült nyomon követnem, és nagyon megható a pápa szeretete, ami mindenki felé irányul.  A mai szentmisében az üzenete, amit nekem személyesen jelentett, az volt, hogy legyünk nyitott kapuk, engedjük be Istent az életünkbe, és adjuk tovább az ő szeretetét a többieknek, a rászorulóknak, akikkel találkozunk, a periférián élőknek – emelte ki Sipos Tamás a szentmisét követően, aki szintén a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban kivetítőn követte az alkalmat.

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ – így fogalmazott Ferenc pápa Budapesten, a Kossuth Lajos téren a vasárnap reggeli szentmisén. Beszéde végén a szentatya magyarul is szólt, és azt mondta: Isten, áldd meg a magyart!