PANCSOLVA GYÓGYULHATUNK

Ezek az együttlétek nemcsak kellemes kikapcsolódást ígérnek a betérõnek, hanem észrevétlen gyógyulást is, hiszen a Sóstógyógyfürdõn üzemelõ valamennyi termálkút gyógyvíz minõsítéssel rendelkezik, így mi ebben áztathatjuk magunkat. Gondolom, sokan nem merengtek még el azon, hogy mitõl olyan sárgás, milyen anyagok színezik? És azon meg végképp nem agyalunk, hogy miért is kapta a „gyógy” elnevezést, milyen betegségeket orvosolhat?
Ki lenne szakavatottabb ebben a témában, mint dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdõk Zrt. vezérigazgatója, aki a gyógyvíz minõsítés hosszadalmas folyamatánál is bábáskodott?
A cégvezetõ elmondta: a fürdõk életében az 1985. év után a 2012. év volt kiemelten fontos dátum fürdõszakmai szempontból, hiszen a gyógyszol¬gáltatás fejlesztésére is komoly hangsúlyt helyeztek. Ezzel párhuzamosan a termálkutak gyógyvíz minõsítését, illetve gépészeti rekonstrukcióját is megvalósították, ily módon Sóstógyógyfürdõn 2012-ben az üdülõövezet fürdõi elnyerték az Országos Gyógyfürdõintézmény címet, majd 2013-ban a terület az Országos Gyógyhely minõsítést is megkapta: így a fürdõvárosok sorában, Budapest után Nyíregyháza rendelkezik a legtöbb minõsített gyógyfürdõvel!
Azt is megtudtuk, hogy a Nyíregyháza–Sóstógyógyfürdõn található gyógyvíz nátrium-kloridos, hidrokarbonátos, jódos, brómos gyógyvíz, mely rendkívül kedvezõ hatású az ízületi, reu¬matikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Jótékony hatású sérüléseket, ortopédiai mûtéteket követõ utókezelések esetén. A jódos, brómos fürdõkúra kedvezõ hatása egyes krónikus nõgyógyászati és néhány bõrgyógyá¬szati eredetû betegség kezelése során is észlelhetõ. De aki nem gyógyulna ki nyomban minden problémájából a medencében ücsörgéstõl, azok számos gyógykezelést is igénybe vehetnek fürdõinkben. Van itt gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdõ, iszappakolás, súlyfürdõ, szénsavas fürdõ, orvosi gyógy¬masszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, valamint a fizikoterápiás kezelések széles spektruma áll rendelkezésre. Sõt, ma már nem történik mindez felügyelet nélkül, hiszen állandó reumatológiai fürdõorvos is dolgozik az intézménynél. Mindezt pedig a közeljövõben átadandó, az Aquarius részeként elkészült gyógyszárny fogja még teljesebben kiszolgálni, ahol már valóban az utolsó simításokat végzik.