Palánki Ferenc az új megyés püspök

Palánki Ferenc a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új megyés püspöke 1994-ben végzett az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, majd 2000-ben szerzett licenciátust a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetében. Pappá 1994. július 18-án szentelték. 1994 és 1996 között káplán Balassagyarmaton, a következő négy esztendőben Dorogházán plébános, majd Püspökszilágyon ugyancsak plébánosként tölt újabb négy évet. 2010-től a budapesti Központi Papnevelő Intézet spirituálisa, ugyanazon év végén pedig az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé nevezik ki. Püspökké az egri főszékesegyházban 2011. február 26-án szentelték.

 

Pap- és hívőhiány van

 

Az új egyházi vezető a napokban Nyíregyházára látogatott, hogy személyesen találkozzon az egyházmegye papságával. Az új megyés püspök szerint nemcsak pap-, de hívőhiány is van. Véleménye szerint az egyház legkisebb sejtje a család, amely egyben a keresztény hivatás melegágya – erről is beszélt a Nyíregyházi Televízió Híregyháza című műsorában.

 

Találkozások kellenek

 

Az új vezető tervei között szerepel végigjárni az egyházmegyét és felvenni a kapcsolatot a társszékesegyházak képviselőivel. Elképzelése szerint, bár Debrecenben fog lakni, mint elődje, de heti rendszerességgel megfordul majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Véleménye szerint a találkozás a szeretet jele, a hívőket a találkozások hozzák össze. Szeretetben lenni pedig Isten jelenlétéről tanúskodik. A megyés püspököt hivatalosan november 14-én iktatják be hivatalába. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét addig Bosák Nándor püspök, mint apostoli kormányzó vezeti.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)