Óvodapedagógusoknak szerveztek szakmai konferenciát

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Óvodái (Eszterlánc Északi Óvoda, Gyermekek Háza Déli Óvoda, Tündérkert Keleti Óvoda, Búzaszem Nyugati Óvoda és tagintézményei) és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete a Brunszvik Teréz által Budán alapított első magyarországi óvoda megnyitásának 190. évfordulója, valamint a nyíregyházi óvodaszervezés elindulásának 175. évfordulója alkalmából „Nevelés teszi az embert, és az ember a hazát" címmel konferenciát és szakmai napot szervezetek a felsőoktatási intézményben 2018. november 29-30-án.

 

A Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában szervezett programsorozat megnyitóján Halkóné dr. Rudolf Éva, a városi Köznevelési-, Kulturális- és Sportbizottság elnöke megköszönte a jelenlévő óvodapedagógusok szakmai munkáját és kiemelte, hogy a város egy komplex óvodafelújítási programot valósít meg. Dr. Kovács Zoltán beszédében elmondta, hogy a Nyíregyházi Egyetem az elmúlt évben újraindította az óvodapedagógus képzést, mely szakmai munka során a korábbi Tanítóképző Intézet is kibővült, jelenleg már Óvó- és Tanítóképző Intézet néven található meg a szervezeti struktúrában. Az intézmény célja, hogy tovább erősítse a pedagógusképzését és mind több hallgató iratkozzon be az óvodapedagógus képzésre is.

Mint dr. Jenei Teréztől, az óvodapedagógus képzés szakfelelősétől és az eredménysorozat szervezőjétől megtudtuk a rendezvénynek több célja volt: egyrészt az országos és helyi évfordulókhoz kötődve nemzeti múltunk értékeire kívánták irányítani a figyelmet a szervezők. A nyíregyházi óvodaszervezés úttörője Tudós Nagy Sámuel evangélikus tanító volt, aki 1843-ban felhívást terjesztett be a város tanácsához: „Nincs örvendetesebb, szebb és boldogabb jövendőre mutató városunkban számosabb emberbarátok azon nemes törekvésénél - mely szerint ők minden mivelt városok példájára - kebelükben is egy kisdedóvó intézetnek ala­pítását célba veszik." Kezdeményezését siker koronázta, három év múlva, 1846-ban megnyílt az első óvoda Nyíregyházán. A rendezvény további célja volt a nyíregyházi egyetem óvodapedagógus szakos hallgatói, valamint a nyíregyházi óvodapedagógusok számára szakmai továbbfejlődésüket támogató előadások biztosítása, és nem utolsó sorban az óvodapedagógus szakos hallgatók elméleti képzését végző Nyíregyházi Egyetem és a hallgatók gyakorlati képzésébe bekapcsolódó intézmények (városi és megyei óvodák) szakmai kapcsolatának erősítése. – emelte ki dr. Jenei Teréz.

 

A rendezvény első napján a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulájában a résztvevők óvodatörténeti és módszertani jellegű előadásokat hallgattak meg. Dr. Vincze Tamás főiskolai docens, Óvodapedagógus-eszmények és kiemelkedő óvónők a hazai óvodai nevelés történetében címmel tartotta meg előadását. Az esemény vendége volt dr. Kádár Annamária, a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyetemi adjunktus, népszerű író, aki az Önbecsülés és küzdőképesség fejlesztése gyermekkorban címmel osztotta meg szakmai tapasztalatait a jelenlévőkkel. A nyíregyházi óvodai ellátás helyzetéről tartott előadást dr. Krizsai Anita, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályának, osztályvezetője. A játék szerepének változása a magyar óvodai nevelésben címmel tartott prezentációt dr. Pálfi Sándor főiskolai tanár, a nap végén „Madzagóvoda"- Az első roma nemzetiségi intézmény megyénkben címmel osztotta meg szakmai tapasztalatait dr. Jenei Teréz.

 

Ugyancsak az első napon, a rendezvény részeként a Nyíregyházi Egyetem kerengőjében „A gyermeki lélek varázslatos lenyomata" címmel kiállítás nyílt meg a nyíregyházi óvodások óvodai élményeit megörökítő rajzaiból. A második napon, pénteken az óvodákban folytatódott a szakmai program. A konferencia résztvevői nyílt nap keretében bepillantást nyerhettek a nyíregyházi óvodák életébe, az intézmények gazdag programkínálatába. Tizenegy városi óvoda huszonegy csoportját nyitották meg a szervezők, ahol az érdeklődők többek között megtekinthették a Montessori, Freinet, Lépésről lépésre, „Így tedd rá" táncmódszertani, Boldog óvoda stb. programok alkalmazását. A nagy sikerű rendezvényen közel 400 városi és megyei óvodapedagógus, valamint óvodapedagógus szakos egyetemi hallgató és oktató vett részt.

 

A két napos rendezvényt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyíregyházi Egyetem támogatta. A rendezvény szervezői a városi óvodák részéről Szikszainé Kiss Edit, Skarbit Józsefné, Török Edit, Szalainé Benyusz Klára óvodavezetők, az egyetem részéről pedig dr. Jenei Teréz főiskolai tanár, az óvodapedagógus szak szakfelelőse volt. A szervezők a konferencia és a szakmai programok folytatását tervezik, jövőre ugyancsak a Nyíregyházi Egyetemen.


Forrás: Nyíregyházi Egyetem