Óvodai jelentkezés

Három év körüli kislány ül az Eszterlánc Északi Óvoda barátságos fogadótermében és bátortalanul ismerkedik a játékokkal. Takács Szófia édesanyjával érkezett a nevelési intézménybe, hogy közösen adják be a jelentkezési lapot, mert a kislány augusztus 31-éig betölti harmadik életévét, így a 2016/17-es nevelési évtől óvodakötelessé válik. Ezt a Nemzeti Köznevelésről szóló törvény szabályozza. Ahhoz, hogy a kis Szófia és társai szeptemberben megkezdhessék az óvodát, április 25-én és 26-án reggel fél 8 és 18 óra között be kell adni jelentkezésüket abba az óvodába, ahová szüleik szeretnék, ha járnának.

 

Érzelmi alapú döntés

 

Édesanyja, Nagy Szabina elmondta, azért ezt az óvodát keresték meg, mert annak idején ő is ide járt. Valika nénitől, az óvónénitől nagyon sok szeretetet és odafigyelést kapott, így szeretné, ha a kislánya is ebben részesülne.


További képekért kattintson a fotóra!

A szülők három intézményt jelölhetnek meg a jelentkezési lapon abban a sorrendben, ahogyan kívánják a gyermek felvételét. Ehhez be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímet igazoló dokumentumot, valamint a TAJ kártyát. Az óvodáskorút elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek a körzetében lakik. A jelentkezés azonban még nem jelent automatikus felvételt.

 

Jelentkezés után döntés, majd beiratkozás

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője azt mondta, a jelentkezés után 21 nappal meghozzák a döntésünket, amiben már tudják, kiket tudtak felvenni. A beiratkozásra ezután kerül majd sor, amiről postai úton, levélben értesítik a szülőket.

Az óvodába felvett gyermek csoportba való beosztásáról a szülők, az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett az óvodavezető dönt. A felvételi kérelem esetleges elutasítása esetén az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a gyermek törvényes képviselője jogorvoslati kérelmet nyújthat be Nyíregyháza Megyei Jogú Város jegyzőjének címezve. Ezt a dokumentumot eljuttathatja az érintett óvodának is.
Az óvodai jelentkezés és beiratkozás teljesítéséért a szülő felelős, ha elmulasztja, az szabálysértésnek minősül.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)