Óvodai beiratkozás Nyíregyházán

Volt, aki megilletődött kislányával, de olyan szülő is akadt, aki az egyszerűség kedvéért egyedül intézte óvodaköteles gyermeke beiratkozását. A 2015/16-os nevelési évre április 27-én és 28-án kellett beíratni a kicsiket. A gyerekeket színes játékok és a leendő óvó nénik biztató szavai fogadták az Eszterlánc Északi Óvoda Tas utcai intézményében.

Új szabályozás

A Köznevelési Törvény 2015. szeptember 1-jétől szabályozza, hogy azok a gyerekek, akik 2012-ben születtek és 2015. augusztus 31-éig betöltik a 3. életévüket, óvodakötelesek és legalább napi négy órában óvodába kell járniuk. A törvénynek ez a változása a 2015/16-os nevelési évtől érinti a gyermekeket. A beiratkozásra kijelölt két napon nagyon sok szülő kereste fel a város óvodáit, akik bepillanthattak az óvodák életébe és elintézhették a beíratás hivatalos részét.

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a szülők jól felkészülten érkeztek az óvodákba. Tisztában voltak a törvényi változásokkal, ismerték a körzethatárokat és tudták, a körzeti helyett másik intézményt is választhatnak.

Három hely

Újdonság tehát, hogy a szülőknek lehetőségük volt arra is, hogy nem egy, hanem három nevelési intézményt jelöljenek meg a jelentkezési lapon, rangsorolva, melyik az, amelyikbe a legjobban szeretné, ha járna a gyermeke. A szülők választásánál nem csak a lakhely számított.

Paulik Petra nem a lakóhelyét nézte, amikor gyermeke felvételét kérte a Tas utcai óvodába. A környéken van a munkahelye, ezért a praktikumot tartotta szem előtt, amikor az Eszterlánc Óvoda mellett döntött. Az anyuka elárulta, a választásnál szempont volt az is, hogy gyermeke bölcsis barátnője is ezt az intézményt választotta, így a gyermekek biztonságérzete miatt jelentkeztek ide. Mindezeken túl a családi hagyomány is ebbe az óvodába vezette őket, hiszen keresztlánya is az intézményben nevelkedett.

Lesz pótbeiratkozás!

A beiratkozáshoz a jelentkezési lapon kívül szükség volt az óvodaköteles gyermek és szülei személyi és lakcímét igazoló okmányaira, az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákat bizonyító orvosi dokumentumokra, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig az erről szóló szakszolgálati véleményre. Aki valamiért nem tudott megjelenni az óvodai beiratkozás két napján, az a szülő május 4-én pótbeiratkozáson jelentkeztetheti óvodaköteles gyermekét. A beiratkozás még nem jelent automatikus felvételt. Az óvodák intézményvezetői június 3-áig döntenek arról, hogy a beiratkozott gyermekek szeptembertől Nyíregyháza 34 óvodája közül melyikben kezdhetik meg a nevelési évet. Erről a szülőt hivatalosan értesítik.

Mikita Eszter