Óvjuk állatainkat a nyáron is!

A szúnyogok nemcsak az emberekre veszélyesek, hanem a kutyákra is. Négy-öt éve jelent meg Magyarországon a szívférgesség, amely a mediterrán zónából az időjárás miatt húzódott Európa északabbi területeire. A férgek nem az állat bélcsatornájában okoznak károkat, hanem a szívben, ahol komoly, életveszélyes állapotokat is előidézhetnek. A betegség már megjelent Nyíregyházán is, de vannak megfelelő gyógyszerek, amit megelőzésképpen be lehet adatni a kutyáknak. A szívférgesség emberre nem, csak az ebekre veszélyes. A betegséget terjesztő szúnyogokon kívül a legyek is fenyegetik a négylábúak egészségét. Leginkább a szuronyos istállólégy jelent problémát. Ezek az élősködők kicsipkedik a kutyák testét, fültőtájékon a kisebb ereken mikrosérüléseket okoznak és ebből táplálkoznak. Ezek a legyek teljesen el tudják lepni a kutyákat. Így a felelős állattartóknak ezek ellen is védeni kell kedvenceiket. Gyógyszerekkel a probléma megelőzhető, a már meglévő állapotra pedig szintén van orvosság.

 

Parlagfű: nem csupán az emberekre jelent veszélyt

 

Nyáron a különböző allergiák is megkeserítik az ebek és tartóik életét. A leginkább bántó növény a parlagfű, amire sok állat érzékeny.

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a kutyák esetében leginkább a bőrtünetek hívják fel a figyelmet arra, ha allergia áll egy állapot hátterében. A szakember kifejtette, az ebeknél markánsabbak az allergiás bőrtünetek, mint a légzőszerviek. Pont fordítva működik, mint az embereknél. A kutyák vakaróznak, viszket a bőrük, ami foltokban hullhat is.

 

Befúródó toklász

 

Az állatorvos azt tanácsolja, aki a parlagfű virágzási szezonjában ezeket a tüneteket észleli kedvencén, forduljon szakemberhez. Nyáron a különböző fűfélék orrba, szájba való befúródása is gondokat okozhat. A toklász, vagyis az egérárpa kalásza bejuthat a kutya lábujjai közé, de akár a szemébe is. Ilyenkor csak az egyik szeme könnyezik az állatnak, egy oldalon folyik az orra és egy oldalon gyulladhat be a bőr a lábán. Ekkor a gazda rájöhet, nem allergiás reakció áll a betegség hátterében, hanem idegen test, aminek az eltávolításához állatorvosra van szükség.

Mikita Eszter