Ovisok vették be a múzeumot
Játékos, felfedező kalandtúrára hívták a múzeumpedagógusok a nyíregyházi ovisokat, hogy érdekes, izgalmas feladatokkal megismertessék és megszerettessék a múzeumok látogatását.

„A múzeum bejáratát két oroszlán őrzi, akik nagyon szeretik a gyerekeket is. Kérünk benneteket, ha megérkeztek a múzeum épülete elé, simogassátok meg őket. Az egyik oroszlánnak megsérült a mancsa, reméljük, egyszer meggyógyítja valaki, de addig is kérhetjük, hogy őt kétszer is simogassátok meg?” – üzente előzetesen a városmajori óvodásoknak a nyíregyházi múzeum. Simogatásból nem volt hiány, a gyerekek hatalmas élvezettel gyógyították az óriási kőoroszlán egyik mancsát és ahogy beléptek az épületbe, a lélegzetük is elállt. „Olyan nagy, hogy egy elefánt is elférne itt” – állapították meg. A gyerekeket a múzeum munkatársai szívélyesen fogadták, egy rövid ismertető után pedig el is kezdődött a játékos kalandtúra a múlt emlékei között!

 

A DOBÓKOCKA EL VAN VETVE

 

A játékok kiválasztása egy hatalmas, bűvös dobókockával történt. Első körben a gyerekek egy festményekkel kapcsolatos játékban vettek részt, meg kellett keresniük a múzeumpedagógusok által leírt képeket – az egyik kedvenc a tűz jellemző színeinek megtalálása volt. Ezután a vásári hangulat bemutatása következett, itt a vásár zajait, többek között a kolomp hangját, néhány madárfüttyöt, macskák nyávogását és tehenek bőgését hallották – a madárlátta szőttest pedig kis kezükkel meg is foghatták.

 

AZ IDŐFOLYOSÓN ÁT

 

Az időfolyosón továbbhaladva néhány régészeti lelet is megtekinthető volt. Ekkor mutatkozott meg az igazi gyermeki fantázia és lett a dárdahegyből repülő csészealj, a díszes poharakból pedig fürdőkád. A következő megálló a Sárga Ördög kiállítás volt, ahol az újfehértói aranykincsek felkeltették a kalandozó vágyat az óvodásokban és hirtelen mindenki kincskereső akart lenni. A nyíregyházi múzeum dolgozói elárulták, tavasszal ilyen programmal is kedveskednek majd! A kulturális délelőtt végéhez közeledve jött el a kedvenc rész, a Huszárterem felfedezése. Az életnagyságú, ló szobor azonnal belopta magát a gyerekek szívébe és amikor előkerültek a korhű ruhák, jelmezek, mindenki készen állt egy huszáros csoportképre.

 

CSODAKERTET ÁLMODTAK

 

A program utolsó pontjaként a már az óvodában elkészített Csodakert rajzot helyezték el a gyerekek a kiállítóterembe, majd az interaktív szobában a sok élményben elfáradva szusszantak egy utolsót a szivacspárnákon. A múzeumot elhagyva mindannyian örömmel integettek vissza az oroszlánoknak és megfogadták, hogy visszatérnek!

A Jósa András Múzeum támogatásával Nyíregyháza óvodásai érdekes és új információkkal teli programsorozatban vesznek részt, mely során az értékek, hagyományok és kultúránk védelmére, szeretetére való nevelés valósul meg, úgy, hogy életre szóló élményekkel gazdagodnak a gyerekek!

Farkas Fanni

(Fotó: Városmajori Óvoda, Huszti Valéria)