Óvatosan a csapokkal!

Az enyhe tél miatt a Nyírségvíz munkatársait idén januárban és februárban összesen 34 alkalommal riasztották elfagyott vízóra miatt. Ezek közül Nyíregyházán mindössze tíz esetben intézkedtek a szakemberek. Ezek az adatok jóval kedvezőbbek, mint néhány esztendővel ezelőtt, ami a kedvező időjárás mellett a lakosság tudatosságának is köszönhető, hiszen egyre többen védik szigeteléssel a vízmérő készülékeket.

 

Óvatosan a csapokkal!

 

– Bár már gyakrabban élvezhetjük a napsütést, a naptár szerint még épp hogy csak kiléptünk a télből. Az enyhének tűnő időjárás ne tévesszen meg senkit, a kertekben felszerelt mérőkészülékekkel és csapokkal kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, hiszen éjszakai fagyokra még számítani kell, ami okozhat kellemetlen meglepetéseket – mondta Rotter Gábor, a Nyírségvíz Zrt. Nyíregyházi Vízellátási Üzemének vezetője.

 

Gyakrabban ellenőrizzünk

 

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy azokban a kertekben, nyaralókban, ahol nem életvitelszerűen tartózkodnak a tulajdonosok, érdemes gyakrabban ellenőrizni a vízórák, a kerti csapok, a vízbekötési szerelvények esetleges elfagyását. Az enyhébb idő miatt ugyanis a korábban keletkezett jégdugók kiolvadása komoly károkhoz, csőtöréshez, így nagyobb mennyiségű víz elfolyásához vezethet. Különösen sok problémát okoznak a kerti csapok. Napközben már nyugodtan használhatjuk, nincs fagyveszély, de amennyiben éjszaka 3, 4 fok alá süllyed a hőmérséklet, még célszerű a fagycsap segítségével a fölszálló vezetéket leüríteni.

 

Kedvező előrejelzések

 

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy néhány esztendővel ezelőtt március 15-én hóviharral, kemény fagyokkal tért vissza a tél, az előrejelzések szerint idén hasonló kellemetlenségekre nem kell számítani, így március közepe után már a tavaly felhelyezett hőszigetelő megoldásokat érdemes eltávolítani a csővezetékekről, szerelvényekről, vízórákról, mert a házilagos papír és egyéb textíliákból készült szigetelések a hőmérsékletváltozás miatt könnyen bepenészedhetnek, akár korróziót is okozhatnak.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)