Ötvenéves a Szemle

Telemann szóló fantáziájával kezdődött az 50 éves Szemle születésnapja alkalmából rendezett ünnepség. Koncsor Kamilla, a Művészeti Szakközépiskola tanulója játszott. A zene dallamait a Szemle egykori és mai szerkesztői, alkotói és publicistái hallgatták. A kiadvány jelenlegi főszerkesztője, Karádi Zsolt azt mondta, egy olyan folyóirat ünnepli most fél évszázados fennállását, ami az elmúlt időszakban hűséges krónikása volt a megyének. A lapjain feltűnnek a társadalmi, gazdasági történések, de pontos keresztmetszetet biztosít az itt folyó irodalmi, művészeti és kulturális életről is.

– A Szemle azon tudományos, művészeti, társadalmi folyóirat, amely negyedévi megjelenése által hírt tud vinni nemcsak a régióban, a megyében, a városban, hanem az országban is, hírt tud vinni arról, hogy mi történik a város, a megye és a régió kulturális-tudományos életében. Amikor az 50. évfordulóra készültünk és visszalapoztuk a régebbi számokat, valóban megdöbbenve láttuk, hogy a történelemmel találkoztunk – mondta Karádi Zsolt főszerkesztő.

További képekért kattintson a fotóra!

A Kelet-Magyarország egykori munkatársa, Marik Sándor, most a szerkesztőbizottság tagjaként volt jelen az ünnepségen. Azt mondta, a Szemlében publikálni mindig rangot és elismerést jelentett és jelent ma is.

[REKLAM]

– Ez egy más kategória, mint a napilap, én hírlapíróként dolgoztam és ugyanígy voltam, hogy csak néztem, hogy vajon mikor írhatnék én a Szemlének, ehhez el kellett jönni a nyugdíjaséveknek – hangsúlyozta Marik Sándor.

– Soha nem volt ilyen rendezett a Szemle anyagi háttere – ezt mondta Seszták Oszkár, a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat nevében. A közgyűlés elnöke arról is beszélt, ez azért fontos, mert volt olyan időszak, amikor a forráshiány nehezítette a megjelenést. Az ötvenéves jubileumról a Szemle idei negyedik száma is megemlékezik. Erről már a borító is tanúskodik. A szerzők közül többek között Galambos Sándor, Karádi Zsolt, László Gézáné és Németh Péter idézi fel, mit jelentett a folyóirat a megyében. Az új szám emellett többek között történeti, irodalomtörténeti, nyelvészeti, szépirodalmi és egyéb publicisztikai csemegékkel szolgál az olvasóknak.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)