Ötven éve lett Nyíregyháza része Nyírszőlős: közösségépítő volt a jubileumi Fakanál Fesztivál
Fotó: Trifonov Éva

Még Floridából is érkeztek haza a nyírszőlősi Fakanál Fesztiválra. A jubileumi rendezvény apropóját a falu 101 évvel ezelőtti önállóvá válása, majd Nyíregyházával való egyesülése adta – utóbbi pont 50 éve történt. A színpadi programokkal tarkított szombati rendezvény a hagyományos focikupa mellett a nevéhez méltó gasztronómiai versengés jegyében telt, s a lényegét leginkább a helyi közösség együttléte adta.

Ínyencségek a főzőversenyen

Házi, füstölt csülkös pacalpörköltöt vajas, petrezselymes burgonyával, grilltál borsos, öntetes, mártásos csirkesaslikkal, görögsalátával – ez csak egy sokszínű kínálat volt a több, mint másfél tucatnyiból, melyet a helyi közösség főzőcsapatai készítettek a nyírszőlősi Fakanál Fesztiválon.

Családbarát településrész

Ennek a társaságnak a vezető séfje az a Beláz Zsoltné Henrietta volt, aki 48 éve él Nyírszőlősőn, 25 éve van boltjuk, s azóta jelen van támogatóként, résztvevőként is a közösségi rendezvényeken. – Egyértelmű, hogy nagyon szívesen lakok itt, itt nőttem fel, gyönyörű a település, családbarát, s fontos az emberek egymáshoz való kötődése. Mindig egy nemes célért küzdünk, hogy a helyi közösséget egy kicsit fejleszteni tudjuk, nagyon nagy motiváció ez nekem és a családomnak, amikor részt veszünk egy ilyen rendezvényen.

Kétszeres jubileum

Nyírszőlős 1922. szeptember elsején lett önálló település, ennek tavaly volt a 100. évfordulója, majd 1973. április 15-én egyesült Nyíregyházával, így két jubileumi eseményt vontak össze. A rendezvényen voltak 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párok, s harmincan olyanok is, akik fél évszázada végeztek a nyírszőlősi iskolában, köztük olyan, aki Floridából jött haza.

Lokálpatrióták lakják

Jászai Menyhért szerint a királytelki erdő és a sóstói gyöngyvirágos tölgyes ölelésében fekvő Nyírszőlősön lakók szeretnek itt élni. – Nagyon lokálpatrióták az itt élő emberek. Szeretjük, hogy együtt vagyunk Nyíregyházával, hiszen családi, baráti, munkahelyi kapcsolatok, tehát minden összefűz bennünket. Ha valahol idegenben vagyok, azt szoktam mondani, szabolcsi vagyok, Nyíregyházán lakom, de nyírszőlősi vagyok – fogalmazott a településrész önkormányzati képviselője.

Igazi közösségi tér született

Jászai Menyhért alpolgármesterként a teljes városra figyel, de nyírszőlősiként nagyon örül annak, hogy például sikerült igazi közösségi teret teremteni a fesztiválnak is helyet adó sportpályából. A közelmúltban 80 darab fát ültettek, ami ligetté varázsolja majd a teret az elöregedett, balesetveszélyes nyárfák helyett, kondipark, futókör, streetball-pálya és petanque pálya született, megújult a kispályás focihoz a játéktér – de legfontosabb a közösség, amely ezt előszeretettel használja.

Erős közösségek, kitűnő civilek

– Olyan kitűnő civil közösségeink vannak, iskola, óvoda, de az itt működő intézmények is, akik, ha megszólítjuk őket, nem is kell őket kapacitálni, mindenki várja, hogy mikor lesz a következő fesztivál. Olyan kialakult csapatok vannak, akik örömüket lelik abban, hogy itt vannak, és emellett főzünk, és sokat beszélgetünk. Azt gondolom, hogy az erős helyi közösség, ami ennek a titka. S minél messzebb vagyunk a város centrumától, ez a kohézió egyre erősebb – mondta Jászai Menyhért.

Színes program

A fesztivál bár a gasztronómia jegyében telt, a településrészhez kötődő, vagy a városból érkező csoportok, művészeti együttesek is felléptek, és a hagyományos kispályás focikupát is megrendezték, valamint ingyenes játékok és bemutatók tették teljessé a napot. A leglényegesebb azonban a közösségépítés és az együttlét volt a nyírszőlősi juniálison.

Kapcsolódó galéria

Jubileumi Fakanál fesztivál Nyírszőlősön