Otthonról haza: Nyíregyháza újabb állomás lesz
Otthonról haza: Nyíregyháza újabb állomás lesz

Az Otthonról haza elnevezésű programsorozatnak köszönhetően augusztusban minden szomszédos országból indulnak határon átívelő, 3–9 napos vándor kerékpártúrák, amelyek augusztus 20-án érkeznek Budapestre, a Kossuth térre. Az ukrajnai Alsóvereckéről induló csapat augusztus 16-án és 17-én Nyíregyházát is érinti. Bár a túrára való jelentkezés már lezárult, bárki csatlakozhat majd hozzájuk.

Július legvégén a szabolcsi megyeszékhely adott otthont az Otthonról haza elnevezésű országos rendezvénysorozatnak, amelynek célja, hogy a nemzeti összetartozás gondolatköréhez kapcsolódóan aktív programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat. Nyíregyházán július 31-én különböző nehézségű vezetett kerékpártúrák indultak a város, a Nyírség és a Rétköz felfedezésére, gyalogtúrák, természetjáró programok, valamint vezetett séták keretében pedig felfedezhették az érdeklődők a Sóstói-erdőt és Sóstót, de voltak játékos családi programok, kincskereső játékok, sőt, még a vízitúrázás és a Nordic walking alapjait is elsajátíthatták. Bár ezúttal egész napos rendezvény már nem lesz, de a program érinteni fogja Nyíregyházát augusztus 16-án és 17-én, ugyanis ebben a hónapban minden szomszédos országból indulnak határon átívelő, 3–9 napos vándor kerékpártúrák, amelyek augusztus 20-án érkeznek Budapestre, a Kossuth térre. Így kötik össze a Kárpát-medencét bringával a Lajtától a Kárpátok csücskéig.

Vasárnap érkeznek a túrázók

A határon átívelő túrák a Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Muravidékről és az Őrvidékről indulnak. Nyíregyházát a kárpátaljai útvonal érinti majd. A túrázók augusztus 15-én indulnak Alsóvereckéről és 520 km megtétele után érkeznek meg augusztus 20-án Budapestre. 107 km megtétele után Nyíregyházán tartanak pihenőt augusztus 16-án, és 17-én indulnak tovább. Bár a túrára való jelentkezés már lezárult, bárki csatlakozhat majd a kerékpárosokhoz.