Ötszázféle hímes tojásból nyílt kiállítás a múzeumban – Kínából származó is akad!

Közel ötszáz darab és ötszázféle hímes tojásból rendeztek kiállítást a Jósa András Múzeumban. Kínától Nyíregyházáig gyűjtötték a sokféle technikával készült díszes húsvéti ajándékokat a putnoki múzeumban. Innen érkeztek a csodás látnivalók. 

Drótos, patkolt, gyöngyös és patchwork, aranyporos és batikolt, karcolt és viaszos, illetve számos egyéb technikával készült hímes tojásból rendeztek kiállítást a Jósa András Múzeumban. A sóstói skanzenben elbúcsúztatott farsang után a húsvétra, a keresztény világ nagy ünnepére készülnek a közgyűjteményben.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta:

500 hímes tojás az, amit szeretnénk itt bemutatni. Két egyforma nincs, mindegyik más és más. Nem csak hazai, hanem külföldi hímes tojásokat is lehet itt látni, egészen Kínáig. Kínai belső festésű hímes tojás is van, ami egy különleges technika, de kiemeltük a lengyelek hímes tojásait is, amik itt láthatók, de a többsége gömöri hímes tojás, ugyanis a gyűjtő Ujváry Mária, a Putnoki Múzeum vezetője.

A pogány korba nyúlik vissza a tojások életszimbóluma. Ma is a bőség, a termékenység, a megújulás jelképei. De ennél többet mesél róla az Európa-szerte híres gyűjtő. 

Zsuponyóné Ujváry Mária kiemelte:

Azért kötődik Jézus Krisztus feltámadásához, mert a kiontott vért jelképezi a piros tojás. Hosszú időn keresztül csak piros tojásokat festettek. Ezeket  csak természetes színezékkel, növényi eredetű festékkel festették. A legismertebb, legelterjettebb a hagymahéjas festés, de a búza csírájából, céklából, kökényből sokféle színt tudtak előállítani.

A kiállításhoz és egyáltalán a húsvéti ünnepkörhöz múzeumpedagógiai foglalkozásokat, családi hétvégéket szerveznek a Jósa András Múzeumban. A núzeumfalu április 6-tól fogadja kézműves foglalkozáson a felnőtteket és a gyerekeket, akik elkészíthetik a locsolók ajándékát.

Kapcsolódó galéria

Díszes tojások a múzeumban