Ötmilliárd forintos városi tőkealap – Új távlatok nyílnak meg Nyíregyházán 
Fotó: Illusztráció

Januárban megkezdi a működését az ötmilliárd forintos városi tőkealap Nyíregyházán. Ennek célja, hogy segítse a megyeszékhelyen működő hazai vállalkozások fejlesztéseit, illetve új cégek megjelenésében is bízik az önkormányzat. Magyarországon a nyíregyházi lesz a negyedik városi tőkealap, amelybe befektet az MFB Invest Zrt. A szeptemberben bejelentett öt és fél milliárdos iparfejlesztési alappal együtt új távlatok nyílnak meg Nyíregyházán.

Az MFB Invest közgyűlése múlt héten meghozta a pozitív döntést, ennek értelmében egy hónapon belül megtörténhet a nyíregyházi városalap bejegyzése – ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester és Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója. A városi tőkealap a helyi gazdaság fejlesztésére és erősítésére jön létre, az itt működő vállalkozások fejlesztéseit támogatja majd.

Középpontban a hazai cégek

Nem a nagy külföldi multik, hanem a hazai cégek vehetik igénybe a különböző konstrukciókat, a jelenlegi időszakban akár a munkahelyek megtartására is, de az elsődleges cél, hogy fejlődjön a helyi gazdaság és a fiatalok foglalkoztatása is perspektívát nyerjen – emelte ki Nyíregyháza polgármestere.

„Az önkormányzat hatékony partner szeretne lenni, egyrészt a befektetési tanácsba háromból két tagot delegálunk, másrészt az Ipari Park Kft.-nket bíztuk meg azzal, hogy kezdje a tájékoztatást, a workshopok szervezését a helyi kis- és középvállalkozásoknak. Az a cél, hogy minél több információ jusson el azokhoz – és legyen kapcsolatfelvétel –, akik számára ez az alap létrejött. Azt szeretnénk, hogy ez már a következő év első felében tényleges fejlesztések finanszírozásával indulhasson el” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Azokat a cégeket is várják Nyíregyházára és a vonzáskörzetébe, amelyek tőkebefektetést igényelnek és a városban szeretnének vállalkozást alapítani.

Két alap is segíti a gazdaságot

„Az iparfejlesztési 5 és fél milliárd forintos alap mellett újabb ötmilliárd forintos forrás érkezett a városba és ez tartósan itt marad, hiszen a befektetések visszafizetésével újra rendelkezésre áll. Az előző alapnál a Magyar Fejlesztési Bank vezetésével megállapodtunk, hogy felülről nyitott a keret. Tehát ez nem egy egyszeri tőkejuttatás pusztán, hanem egy olyan alap működése, ami folyamatosan segítheti városunk gazdaságának fejlődését” – folytatta dr. Kovács Ferenc.

23 milliárdos befektetés

A nyíregyházi a negyedik városi alap Magyarországon, eddig 23 milliárd forint az az összeg, amelyet kifejezetten ezekbe fektetett az MFB Invest Zrt. – mondta Bugár Csaba vezérigazgató. Az eddigi tapasztalatokból úgy látják, van igény az alapra.

„Tizenkét éves az alap, ami azt jelenti, hogy hét évig tart az a befektetési időszak, tehát az ötmilliárd forint. Azért is tart eddig, mert arra számítunk, hogy több vállalkozásba a későbbiek folyamán a befektetések már megtérülnek, tehát az exit folyamat megtörténik és nyilván a profittal visszafizetik a befektetett összeget, amit újra be lehet majd fektetni. A másik ötéves időszak a hét év lejárta után pedig azok a vállalkozások, akikbe már befektetett a társaság, abban az öt évben kell majd, hogy visszafizessék a befektetett összeget a társaság részére” – tette hozzá Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója.

Akár 30 napos elbírálás

Nem startupokat, hanem olyan legalább 2-3 éve működő, nyereséges vállalkozásokat várnak Nyíregyházára, amelyek tovább szeretnének lépni a jelenlegi helyzetükből, viszont tőkehiányban szenvednek. A döntéseket minden esetben egy befektetési bizottság hozza meg. Átlagosan 2-300 millió forintos támogatási összegekkel számolnak, de ha valamelyik cég 50 millió forintos vagy attól kisebb összegű konstrukcióra jelentkezik, a bírálati idő akár 30 napra is csökkenhet.