Öt szettben dőlt el a harmadik hely sorsa
Fotó: Kohut Árpád

A Fatum Kupa bronzmérkőzésén a z Újpest ellen lépett pályára a Fatum Nyíregyháza. A fővárosiak kezdtek jobban, 3-8-nál időt is kellett kérnie Tomás Vargának. Egy ideig állandósult a különbség, az újpestieknél Kindelan játszott ponterősen. Sok volt a rossz támadásbefejezés a mieinknél, és végül nyerte az első játszmát a budapesti együttes. 

A második felvonás két nyíregyházi ponttal indult, és tartotta is az előnyt a Fatum a játékrész elején Asly Antivero és Lászlop Alexandra támadásaival. Jól játszott a csapat, és 7-2-re vezetett, ám az UTE sáncmunkája sokat javult, 8-8-nál pedig egyenlítettek. Izgalmas volt a mérkőzés, Nina Kocic és Ivana Jeremic ütéseivel a Fatum ismét két ponttal meglépett, ám 15-15-nél újból döntetlen volt az állás. 20-20-al indult a hajrá, és szép labdamenetek után szoros volt a végjáték. 24-22-nél szettlabdához jutottak a mieink, és a másodikat sikerült értékesíteni. 

A harmadik játszma elején felváltva estek a pontok, Kocic és Lászlop pontjaira Kindelan és Ambrosio válaszolt. Jeremic fontos pillanatban villant kétszer is, 9-9 volt az állás. Innen robbantott a Nyíregyháza, és Lászlop Alexandra blokkjaival 16-10-nél már hat ponttal vezetett. Az Újpest próbált szépíteni, 17-14-nél pedig egy vitatott szituáció után Tomás Varga kapott piros lapot. Tóth Fruzsina többször is nagyot mentett, de így is 18-18-nál egyenlített az UTE, majd átmenetileg a vezetést is átvette. 21-20-nál újból a Nyíregyháza állt jobban Jeremic sáncát követően, ám Ambrosio fordított, 21-23-nál a vendégek vezettek, és végül megnyerték a szettet. 

A negyedik felvonás eleje Nina Kocic jó megoldásairól szólt, 5-1-re vezetett a Fatum szép labdamenetek után, ám 6-6-nál utolérték a mieinket a fővárosiak. A folytatásban ugyan a hazaiak álltak jobban, rendre egyenlített az Újpest. Féltávnál 16-12 volt az állás a nyírségiek javára, ami a folytatásban tovább nőtt. Anna Flávia Galvao remek labdákkal szolgálta ki a társakat, Kocic pedig be is fejezte a támadásokat, 26(!) pontnál tartott már ekkor. Nyerte is a játszmát a Fatum, jöhetett a döntő szett. 

Lászlop ponttal indult az ötödik játszma, de két pontatlan támadásbefejezés következtében fordított az Újpest. 5-8-nál cseréltek térfelet a csapatok. A folytatásban tovább nőtt a különbség, és bár nagy hajrával szépítettek a mieink, végül az UTE megnyerte a találkozót, így harmadik lett a Fatum Kupán, míg a Nyíregyháza a negyedik helyen zárta a felkészülési tornát. 

Fatum Nyíregyháza – Újpest 2-3 (-12, 23, -22, 15, -10)

Nyíregyháza: Kocic 31, Jeremic 16, Galvao 2, Antivero 13, Földi 3, Lászlop 11

Csere: Tóth F. (liberó)

vezetőedző: Tomás Varga

Újpest: Kindelan 16, Kilyénfalvi 5, Amaral 15, Sziládi 9, Boskó 1, Ambrosio 14

Csere: Baksa(liberó), Grettel 1, Zólyomi 1, Dani 2

vezetőedző: Horváth András

A döntőt végül a Prostejov nyerte a Calcit ellen 3-2-re, így Csehországba került a Fatum Kupa. 

Kapcsolódó galéria

Fatum Kupa 2023 – bronz mérkőzés