Öt nyíregyházi diák utazott ingyen Európa országaiban a DiscoverEU program révén
Amszterdamban

A DiscoverEU az Európai Unió kezdeményezése, mely lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy a nyári szünetben saját maguk is felfedezhessék Európa változatos tájait és érdekesebbnél érdekesebb városait. Utazásaikat, az akár több országot átölelő kirándulás útiköltségét téríti a program, vagyis a sikeres jelentkezők európai uniós utazási igazolványt kapnak.  Hajdu Rebeka – még nyíregyházi középiskolásként, barátaival pályázott és nyert feledhetetlen élményeket.

Az elmúlt nyáron hallottam az Európai Unió DiscoverEU programjáról, ami már akkor felkeltette az érdeklődésemet, de a gimi utolsó évének és a jövő tervezésének kavalkádjában elfelejtődött. Ezer hála Palinak, az egyik legjobb barátomnak, aki beküldte a jelentkezést. Nem gondoltuk, hogy tényleg meg is fogjuk nyerni. Az iskolában épp a biológia órám előtti szünetben kaptam egy e-mailt januárban, hogy egyike lehetek azon szerencséseknek, akik nyertek jegyet a programba. Még nagyobb volt az öröm, mikor kiderült, hogy a csoportos jelentkezésünk során mind az öten megkaptuk ezt a lehetőséget. Akkor lettünk igazán biztosak abban, hogy úristen tényleg megkaptuk, mikor már a kezünkben foghattuk a hatalmas borítékot benne a térképpel, tájékoztatóval és egy karkötővel. Amint felfogtuk a történteket lázas tervezgetésébe kezdtünk, miközben az érettségi közeledtével meg egyre idegesebbek voltunk és egyre többet kellett foglalkoznunk a tanulással. De szerencsére mindent meg tudtunk oldani és az érettségi rovására se ment, sőt!

Az utazásunkat július 01-11.-ig szerveztük meg, hiszen addigra már tudtuk, hogy szabadon ünnepelhetünk. Ez volt az igazi érettségi ajándék számunkra - persze a szüleink anyagi-lelki támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg! Utazásunk során inkább közép-és észak európai helyszíneket választottunk, hogy minél több európai nagyvárost megismerjünk. Fáradtan de izgatottan indultunk el. Először az akkor iszonyatosan meleg Pozsony volt az első állomás. Itt csupán egy napot töltöttünk, de nekem nagyon tetszett a város, biztos vagyok benne, hogy egyszer még visszatérek! Innen Prágába indultunk tovább, ahol már 2 éjszakát töltöttünk el és minden fontosabb látnivalót megnéztünk: a Károlyi-hidat , az Óvárosi teret és Európa legnagyobb várkomplexumát. Kedvencünk volt a John Lennon fal, a Karla Zemana filmmúzeum és hát a vízi biciklizés. A városban sétálgatás megunhatatlan volt, nekem az egyik kedvenc helyemmé vált, szívesen élnék itt. Prága után Berlin következett. Megnéztük a Reichstag épületét, a Tv-tornyot, a Brandenburgi kaput, a Múzeum-szigetet, a további felfedezésekhez itt is jól jött a GoogleMaps és az Interrail alkalmazás. Érdekes, hogy Berlinben a közlekedést nagyon nehéz volt megérteni. Hosszan kóvályogtunk a hatalmas 6 emeletes berlini állomáson, míg rájöttünk a nyitjára. Ha azt hisszük, hogy Berlinben nehéz közlekedni, Amszterdamban bebizonyosodott, hogy bizony van rosszabb is. Egy órányi villamosozás helyett három órát bolyongtunk nyugodt kis kertvárosi szállásunkig… miután megértettük a rendszert, szinte olyan rutinnal utaztunk, mintha már itt élnénk. Amszterdam csodálatos, minden épülete gyönyörű, az egész város tiszta és környezettudatos. Hamarabb ütött volna el egy biciklis, mint egy kocsi bennünket! Láttuk a várost az esti vöröslámpás hangulatában és a reggeli turista pompájában. Megnéztük a Van Gogh-,  a Rijks-, a Van Loon múzeumot és a virágpiacot. Négy nap alatt az egész várost körbejártuk, minden kis utcácskát felfedeztünk. Berlinben is hűvös volt, de itt, Hollandia fővárosában kifejezetten hideg. Én például hosszú nadrágban és 3 pulcsiban éreztem végül kényelmesen magam. Itt találkoztunk a programban résztvevő európai fiatalokkal is, amiről az Interrail-es karkötő árulkodott. A jegyünkön lévő QR-kódot vétek lett volna kihagyni, hiszen csak így lehet bejutni az amszterdami vasútállomásra és a különböző tömegközlekedési járatokat is csak be- és kicsekkolással lehet használni, ezzel elkerülve a nem kívánt személyek jelenlétét és garantálva ezáltal a biztonságot, bár meg kell mondjam 3 csomaggal a megérkezéskor nem igazán díjaztuk a folyamatos csekkolást. Ezután kis csapatunk kettévált. A többiek tovább mentek Brüsszelbe, én egy másik barátnőmmel haza indultam.

Az egész utazás fantasztikus és felejthetetlen volt! Annyi minden történt velünk, hogy én egy hónapnak éreztem ezt a majdnem 2 hetes utazást és nagyon fura volt újra magyarul beszélni. Külföldön elengedhetetlen volt az angol nyelv használata a boldoguláshoz, illetve maga az idegennyelvek ismerete, mellyel mindnyájan rendelkeztünk. Szerintem az utazás során kis csapatunk még jobban összekovácsolódott, adódtak problémák, de megoldottuk és szerintem mindannyian a kedvenc emlékeink közé soroljuk ezeket a napokat. Ez a program megtanított minket arra, hogy legyünk talpraesettek, kitartóak, ne féljünk segítséget kérni, sőt kell is, hiszen senki nem oldja meg helyettünk a problémákat! Újból és újból szembe kerültünk azzal, hogy Európa csodálatos és sok-sok felfedezetlen hely van még. Bepillantást nyerhettünk más országok kultúrájába, mindennapjaiba és kicsit mi is így élhettünk. A vonattal való utazás, habár eleinte félelmetesnek tűnt izgalmas volt, fantasztikus volt nézni az elsuhanó tájakat, amikor éppen nem aludtunk. Ez a lehetőség bebizonyította számunkra, hogy az az út, amit bejártunk, a rengeteg készülődés, tervezgetés, programszervezés, odafigyelés és higgadtság, ami ahhoz kellett hogy minden tökéletes legyen, ez a felnőttek életébe vezető lépcsőfok, és hogy mi is elindultunk ezen az úton. Rémisztő a gondolat, hogy felnőttünk, de egyben öröm, hogy tudjuk, igenis képesek vagyunk rá. Nem lehetünk elég hálásak, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget és mindenkinek azt ajánlom:merjen, pályázzon és menjen külföldre! Ez az utazás garantáltan felejthetetlen lesz!