Osztrák konzulátusi fogadás

Már 10 éve működik Nyíregyházán osztrák konzuli képviselet, amely a kereskedelmi, a gazdasági, a politikai, az oktatási és a civil kapcsolatokat hivatott segíteni. Mindezek mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezhetnek ide osztrák állampolgárok, hogy hivatalos ügyeiket elintézzék. Az Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus minden novemberben fogadást rendez annak az 1955-ös eseménynek a tiszteletére, amelynek során Ausztria visszanyerte önállóságát.
Dr. Barabás László tiszteletbeli konzul az ünnep kapcsán azt mondta, ellentétben a magyar hagyományokkal, ez egy viszonylag új ünnep, amelyre Ausztriában nagyon büszkék az emberek. A konzul hozzátette, ez a semlegességük és a minden irányba való nyitottságuk egyik, ha nem a legnagyobb erősségük. Az osztrák léleknek és mentalitásnak nagyon erős pillére az ünnep.
Részben a tiszteletbeli konzulátusnak is köszönhető, hogy a megyében és a régióban az utóbbi években megjelentek osztrák gazdasági szereplők. Nyíregyháza és Ausztria kapcsolata azonban ettől többre is kiterjed.

(További fotókért kattintson a képre!)

Dr. Erika Teoman-Brenner kereskedelmi tanácsos, az Osztrák Köztársaság Budapesti Nagykövetségének kereskedelmi osztályvezetője azt mondta, számukra Nyíregyháza egy olyan város, amit nagyon kedvelnek és ahol felelősnek érzik magukat a kereskedelmi kapcsolatokért is. A másik okként pedig a Barabás tanár úrhoz fűződő személyes kapcsolatot nevezte meg a tanácsos. Kifejtette, kamatoztatni lehet azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyek a megye és Ausztria között vannak.
Nyíregyházának külön öröm, hogy három megyére vonatkozik az itt működő Osztrák Konzulátus hatásköre.
Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere megtiszteltetésnek véli, hogy három megyét Nyíregyházáról lát el a tiszteltbeli konzul úr. Azt mondta, ez a feladat a város regionális szerepkörét erősíti.
Az Osztrák Tiszteletbeli Konzulátus minden csütörtökön 10 és 12 óra között várja a Városházán azokat, akik hivatalos ügyeiket szeretnék elintézni.

Mikita Eszter

Fotó: Máté János