Ösztöndíj lehetőségek az egyetemen – Jelentősen bővül a hallgatók támogatása

Történelmi fordulathoz érkezett a Nyíregyházi Egyetem, mind a diákok, mind a tanárok új anyagi lehetőségeket kapnak. Ez annak köszönhető, hogy augusztustól alapítványi formában működik az intézmény. A diákoknak nagymértékben bővül az ösztöndíj- és a támogatási rendszer, illetve mindenki számára biztosítanak kollégiumi helyet, aki igényel.

A 2021. augusztus elsejétől modellváltó Nyíregyházi Egyetem finanszírozása jelentősen megváltozott. Már a 2021-es tört évre is jelentős forrásokat kapott az intézmény, de 2022-től jóval szélesebb körben tudnak támogatást biztosítani a hallgatóknak, az egyetem dolgozói béremelésre számíthatnak, illetve jóléti szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani.

Modellváltás

Ahhoz, hogy modellváltó egyetem legyünk, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány, azaz az egyetemet fenntartó alapítvány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között megköttetett egy hosszú távú, több évtizedre szóló keretmegállapodás és egy rövidebb időtartamra szóló, közfeladat finanszírozási szerződés. Ez a két megállapodás pontosan lefekteti az alapjait annak, hogy milyen összegű, milyen mértékű és milyen feltételek alapján járó többlettámogatásban részesülhet a Nyíregyházi Egyetem” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

Keretmegállapodás

A fenntartó és tulajdonosi jogot gyakorló Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kötött keretmegállapodás alapján nettó 10 milliárd 300 millió forint fejlesztési forrást biztosítanak az egyetemnek 2026 decemberéig. Az intézmény vezetősége bízik benne, hogy ezáltal az infrastrukturális fejlesztések mellett egyre több lesz a hallgató és megújul a képzés is. Szeptember elsejétől 100 és 150 százalék közötti béremelésre számíthatnak az oktatók és a dolgozók, munkabeosztásuktól függően.

Ösztöndíjak

Az egyetem hallgatói számára kibővítették az ösztöndíjrendszert, az intézmény azt szeretné, ha minél több fiatalnak tudnának segíteni a diplomaszerzésben.

Mivel mi egy hátrányos helyzetű térségben élünk és egyre több hallgatónak szeretnénk megadni a továbbtanulás lehetőségét, ezért kibővítettük a saját ösztöndíjainkat. Már többször közzétettük, hogy minden elsőéves, nappalis hallgató laptopot kap a tanulmányai folytatásához, illetve hogy havi 50 ezer forintot kap az osztatlan tanár szakos nappalis hallgató. Ezt kibővítettük azzal, hogy mi indítjuk most a levelező osztatlan tanárképzést is, és ha a hallgató idejön, akkor 30 ezer forint ösztöndíjban részesül” – mondta Vassné prof. dr. Figula Erika, az egyetem rektora.

A megváltozott képességű hallgatók havi 30 ezer forint, a szakkollégisták havi 10 ezer forint, a csecsemő- és kisgyermeknevelő és óvodapedagógus szakosok havi 30 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak, de további képzések tanulóit is támogatják. Ezen túl anyagi juttatásra számíthatnak azok is, akik az OTDK-n szerepelnek és 100 ezer forintot kapnak azok, akik valamilyen díjazást is elérnek a konferencián. A Nyíregyházi Egyetem az Erasmus keretében külföldön tanuló diákokat is segíti plusz 30 ezer forinttal 5 hónapon át. Az intézményben 37-fajta támogatás vehető igénybe, erről minden érdeklődő részletesen tájékozódhat.

Kapcsolódó galéria

Bővülő ösztöndíjak az egyetemen